11 juni 2017 - 6 min. lezen
1 reacties 1

Na een prachtig weekend met zomerse temperaturen blikken we nog eens terug naar de onweersbuien eerder deze maand. Een echte chase had ik nog niet gemaakt, maar dezer dagen moest het er toch wel een keer van komen. Vanuit het zuiden van Europa werd de lucht steeds warmer, maar ook steeds vochtiger. Tijd om te stormchasen, want we hadden het vermoeden dat er serieuze onweders konden ontstaan! Deze blog is een resultaat van gastblogger Paul Begijn

Op zaterdagochtend ontstond boven Noordwest-Frankrijk al snel een scherp afgetekende buienlijn met hoge bliksemactiviteit. Deze buienlijn trok tergend langzaam noordwaarts en werd op enkele honderden kilometers afstand al zichtbaar vanaf de Belgische en Zeeuwse kust. Echter bij het naderen van de Frans-Belgische grens werd de activiteit snel minder en richting Nederland loste de buienlijn zelfs helemaal op. Ook van het wolkenpakket bleef weinig over.

De grootste verandering zat in de verandering van windrichting en temperatuur. Liep de temperatuur voor de convergentielijn nog vrij rap op richting de 30 graden, na de winddraaiing van zuidoost naar west daalde de temperatuur aan de kust naar een koele 19 graden. Enkele tientallen kilometers landinwaarts was daar weinig meer van te merken en was aan het begin van de avond nog altijd ruim 30 graden. Het effect van de zeewind bleef beperkt tot een vrij smalle kuststrook.

Onverwacht onweer

Na een dag strand in Zeeland kon ik in mijn woonplaats Den Bosch zaterdagavond nog heerlijk genieten van het warme weer. Aan de hemel verschenen enkele wolkenflarden op middelbaar niveau wat duidde dat er toch wat onstabiliteit in de atmosfeer zat. Ik besteedde er verder geen aandacht aan, de modellen verwachtten immers niks.

Tot ik midden in de nacht plotseling werd opgeschrikt door gedonder. Een snelle blik op de radar liet omstreeks 03.30 uur een felle buienlijn zien die globaal liep van Breda richting Groningen. Omdat ik nog geen bliksem op de camera had vastgelegd dit jaar, twijfelde ik geen moment en spoedde ik me richting de Maasdijk. Onderweg zette de regen echter al in. Ik liep helaas achter de feiten aan.

Het enige wat ik kon doen, was de buienlijn laten passeren en op een droger moment wachten. Uiteindelijk lukte het me nog enkele cc-ontladingen vast te leggen. Directe inslagen waren op dat moment nauwelijks te zien.

onweer paul
Nachtelijk onweer boven de Maas bij Den Bosch.

Indrukwekkende shelfcloud

Zondag verliep droog en overwegend zonnig. Alleen sluierwolken schermden de zon af en toe af. In de avond waren de ogen gericht op de radarbeelden in Frankrijk. Meerdere modellen lieten een MCS-onweerscomplex ontstaan boven het westen van Frankrijk en vervolgens richting België en Nederland trekken. En dat gebeurde uiteindelijk ook.

In eerste instantie leek er geen beweging in het buiensysteem te zitten, maar rond middernacht begon de vaart erin te komen. In de vroege ochtend werden kustbewoners in Vlaanderen en Zeeland opgeschrikt door zwaar onweer. Na zonsopkomst waren ook delen van Noord-Holland en wat dieper landinwaarts aan de beurt. Het onweerscomplex ging gepaard met een prachtig gevormde shelfcloud. Vanwege het vroege tijdstip lukte het me helaas niet om de bui te onderscheppen.

Supercell

Mijn focus ging uit naar maandagavond. Op middelbaar niveau nam de onstabiliteit toe, mede geholpen door een toenemend windprofiel. Daar vooruit konden ook nog enkele warmteonweders ontstaan. Pas later in de avond kwam de atmosfeer wat meer op stoom en konden er ook op midlevel niveau buien ontstaan. Dat proces werd aan het einde van de middag al in gang gezet in het noorden van Frankrijk. Daar ontstond aan het begin van de avond een bui van het type supercell in de omgeving van Reims.

Plan de campagne

Ondertussen sprak ik af met mijn chasevrienden Gijs de Reijke en Roland Dekker. Vanuit Den Bosch zochten we een MC uit in de buurt van Rosmalen waar we beschikking hadden over internet. Het bleek niet eenvoudig om een plan de campagne te maken omdat de modellen niet eenduidig waren over het ontstaan van de buien.

Afgaande op de radar leken enkele felle onweersbuien ten westen van Parijs richting Vlaanderen en Zeeland te trekken. En dus werd besloten daar de aandacht op te vestigen. Via de A59 reden we in westelijke richting. Maar omdat het allesbehalve een zeker zaak was, besloten we toch nog een wegrestaurant op te zoeken om de situaties nogmaals tegen het licht te houden.

Middenweg

Bij een nieuwe radarcheck bleek de bliksemfrequentie van de buien in het westen niet zo hoog te liggen. Ook de zeewind deed de buien daar geen goed. In de nieuwste run van weermodel Harmonie tekende zich een buienlijn af net over de grens bij Venlo. Maar er waren ook enkele modellen bij die buien lieten ontstaan boven Vlaanderen en geclusterd door Nederland lieten trekken.

We besloten om in het midden te gaan zitten zodat we beide opties open konden houden. Op de A67 net buiten Eindhoven zochten we een parking op om nogmaals de situatie te bekijken. Dit keer moesten we het niet zozeer van de radarbeelden hebben, maar gaven eigen waarnemingen de doorslag.

Opbollende cumulus

Achter ons in de kijkrichting Tilburg ontstonden op dat moment leuke bloemkolen op middelbaar niveau. Een blik op de radar liet zien dat er op dat moment ook enkele felle buitjes ontstonden rond Antwerpen met een noordoostelijke trekrichting. Er werd besloten om koers te zetten richting de Loonse en Drunense duinen, een mooie fotolocatie met zicht op het zuidwesten.

Vanuit de duinen hadden we prachtig zicht op de oplichtende cumulus. Helaas was het voornamelijk bliksem in de wolken (cc of ic). Desondanks was het genieten en bleven we zo lang mogelijk genieten van het schouwspel.

foto 2
Een onweersbui vanuit Vlaanderen zette koers richting de Loonse en Drunense duinen. Vanuit de duinen hadden we prachtig zicht.

Geïsoleerde onweersbui

Inmiddels hadden zich meerdere buien gegroepeerd, maar bleef de cluster te beperkt om een grootschalig complex (MCS) te vormen. Omdat de buien snel naderden en we de buien voor wilden blijven, werd er koers gezet richting Nijmegen. Daar zochten we een fotogenieke locatie op in de buurt van een molen met uitzicht over de Maas.

Hier konden we genieten van een prachtige geïsoleerde onweersbui die kort daarvoor boven het Rijk van Nijmegen was ontstaan. Ondertussen naderden vanuit het zuidwesten meerdere buien met regelmatig cc-bliksem. Omdat de buien inmiddels aardig waren geclusterd, was het zicht minder fraai dan de geïsoleerde onweersbui boven Nijmegen.

En dus schoten we tientallen platen van deze prachtige oplichtende bui, tot de bui zich uit ons zicht onttrok en de regen van het buiencomplex inzette. Al met al konden we terugkijken op een prachtige eerste chase. Op naar de volgende!

Serieuze onweders in beeld

foto 3

foto 4

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken