Eerste herfstprik en geleidelijk koeler!
Operatie herfst is begonnen. Vanavond passeert een actieve neerslagzone die het einde inluidt voor het toch wel extreem zachte begin van oktober. Daarbij hoort ook veel wind, een echte herfstprik! Zaterdag en zondag verlopen dan (licht) wisselvallig. Vanaf volgende week wordt het opnieuw droger, maar de aangevoerde lucht is wel een pak koeler!
- Weerliefhebber? Volg ons ook op Twitter en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actuele weersituatie in Europa
Aan de voorzijde van een lagedrukgebied ten zuiden van Ierland wordt zachte, van oorsprong subtropische, lucht aangevoerd. Zo heeft een groot deel van Zuid-Europa nog aangenaam najaarsweer met temperaturen die schommelen tussen 25 en 30 graden. Ook in de Alpen is het nog extreem zacht voor de tijd van het jaar met een vorstgrens van om en bij de 4000 m, al komt daar ook geleidelijk (en gelukkig maar) verandering in.
In het noorden van Europa is de winter al binnengevallen met temperaturen onder het vriespunt en sneeuw op verschillende plaatsen. Het is een deel van die koude lucht die de komende dagen richting de Benelux wordt getransporteerd, zij het wel een stuk opgewarmd.
Weersverwachting komende dagen
Vanavond trekt een actieve neerslagzone van west naar oost over de Benelux. Achter dit front zit gevoelig koelere lucht en daar komen we zaterdag mee in aanraking. Zaterdag start met brede opklaringen, altijd na de passage van een koufront, maar in de loop van de dag ontstaan in de polaire lucht stapelwolken. Die kunnen ook uitgroeien tot enkele buien. De meeste buien zijn weggelegd voor Nederland. De temperaturen moeten serieus inboeten en schommelen overdag tussen 9 en 14 graden. De warme lucht is nog zichtbaar op onderstaande kaart, maar is te negeren omdat dit in de nacht/vroege ochtend het geval is. Er staat een matige, soms vrij krachtige en aan zee krachtige wind uit het noordwesten. Herfst!
Ook zondag start eerst nog met brede opklaringen, maar geleidelijk ontstaan onder invloed van koude bovenluchten wolken en buien. De meeste buien zijn opnieuw weggelegd voor Nederland. België heeft minder buien en dat heeft te maken met het schaduweffect van het Verenigd Koninkrijk. De temperaturen doen nog een stapje achteruit en schommelen tussen 7 en 12 graden. De wind waait nog steeds matig tot vrij krachtig, aan zee (vrij) krachtig tot soms hard, uit het noordwesten.
Op maandag zorgt een opkomend hogedrukgebied voor een geleidelijke weersverbetering. Het wordt droger en slechts enkele buien zijn nog mogelijk, vooral aan de kust. De wind valt ook voor een groot deel weg in het binnenland waardoor in de ochtend nevel en mist kunnen toeslaan. Ook het vriespunt komt dichtbij. Maandag start dus ook eerst fris en eventueel mistig, maar eenmaal het ochtendgrijs is opgetrokken is het zonnig met (veel) hoge wolkensluiers. De maxima schommelen tussen 8 en 13 graden met een zwakke tot matige wind uit het noorden tot noordoosten.
Dinsdag verloopt droog en gelijkaardig als maandag. Eerst nevel en/of mist (en eventueel grondvorst), later op de dag brede opklaringen en enkele (hoge) wolkenvelden. De temperaturen blijven status quo en schommelen tussen 10 en 14 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten.
Woensdag schuift vanuit Frankrijk geleidelijk hogere bewolking binnen op nadering van een neerslagzone, maar het zou overwegend droog moeten blijven. In Nederland krijgt de zon meer ruimte. Maxima blijven tussen 8 en 13 graden schommelen met een matige wind uit het noordoosten. Vanaf donderdag wordt het een stuk onzekerder op de weerkaarten. Een neerslagzone bevindt zich in onze contreien, maar de precieze positie is nog onzeker. Ten noorden van deze zone blijft het koel, maar ten zuiden ervan kan het kwik oplopen tot 17-18 graden. Lokaal kan er dan ook veel neerslag vallen. Wordt vervolgd…
Langere termijn?
Vanaf donderdag neemt de onzekerheid toe. Een krachtig hogedrukgebied stuurt enerzijds koele landlucht naar het westen, maar tegelijkertijd probeert een lagedrukgebied vanuit het zuidwesten zachtere oceaanlucht richting de Benelux te sturen. De strijd vindt plaats boven onze omgeving, maar waar is nog onzeker. Dit is overigens een configuratie die in de winter ijskoud weer kan opleveren met dooiaanvallen vanuit het zuidwesten (en dus sneeuwkansen). Voorlopig is dit niet aan de orde en blijft het dus bij een herfstprik!
De weerpluim voor Centraal-België toont daardoor een duidelijke tweedeling met de ene keer meer leden voor het koelere scenario en de andere keer meer leden voor het zachtere scenario. Daarbij samenhangend ook eventueel een toenemende wisselvalligheid als het lagedrukgebied haar invloed kan vergroten. De weerpluim van Midden-Nederland toont beduidend minder zachte leden, net omdat de zachte lucht ergens rond de Benelux zal stranden, maar de kans wordt kleiner naarmate je noordelijker gaat. Houd onze berichtgeving in de gaten voor verdere updates!