Kans op grondvorst komende dagen

April doet wat het wil. Een spreuk die de komende 24-72 uur alle eer krijgt. Door de instroom van koudere luchtmassa’s uit noordwestelijke tot noordelijke hoek dalen de temperaturen op 1499 meter. Dat heeft een rechtstreeks effect op de temperatuur die aan de grond wordt bereikt. Zo waren er maandagochtend reeds sneeuwvlokken te bespeuren in de hoger gelegen gebieden van het westen van Duitsland. Voor enkele impressies kunnen jullie terecht op de Facebookpagina van Noodweer Benelux en/of Twitter.

Hogedrukgebied ontfermt zich over West-Europa

Om de situatie aan de grond goed te begrijpen is het essentieel dat een weeramateur/meteoroloog de synoptische situatie herkent door de link te leggen met de locatie van lagedruk/hogedrukgebieden. Wanneer we de situatie van de komende dagen bekijken zien we op 500 hPa (5,5 km) een hogedrukgebied ten westen van de Benelux. Aan de oostelijke flank van dit systeem stromen koudere luchtmassa’s uit het noorden/noordoosten naar de Benelux.

luchtdruksituatie 17 april 2017

Positie van het hogedrukgebied bevindt zich ten westen van de Benelux. Een verstoring van het stabiel weerbeeld wordt veroorzaakt door een kleinschalig lagedrukgebied ten oosten ervan. Dit is slechts een tijdelijke situatie met in de loop van de komende week extra drogere perioden. Bron: wetteronline.de

Naarmate de week vordert, overheersen drogere perioden het westen van Europe, inclusief de Benelux. We zien dit ook mooi op onderstaande hoogtekaart weergegeven. De kern komt zelfs over onze eigen regio te liggen met zeer rustige condities qua windsnelheid en neerslag. De kans op nevel/mistbanken neemt significant toe. Overdag schommelt het kwik veelal rond 10°C. Pas vanaf donderdag wordt het opnieuw zachter.

rustige weercondities door hogedrukgebied

Boven het westen en centrale deel van Europa overheersen hogedrukimpulsen. Ten zuiden ervan eerder onstabiel weertype met geregeld perioden met regenval. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden voor de gebieden grenzend aan de Middellandse Zee. Bron: wetteronline.de

Rustig weer met grondvorst komende dagen

Voor de vorstgevoelige planten moeten we rekening houden met negatieve temperaturen gedurende de periode van dinsdag tot donderdag. Telkens na middernacht koelt het onder leiding van lokaal brede opklaringen fors af. Zo verwachten we dinsdagochtend, woensdagochtend en ook donderdagochtend negatieve temperaturen in een groot deel van de Benelux. Grondvorst behoort dan logischerwijs ook tot de opties met schade aan vorstgevoelige planten en/of gewassen die niet voldoende zijn afgeschermd. Hieronder staan enkele detailkaarten met de minima voor de komende dagen.

grondvorst dinsdagochtend

In de nacht van maandag op dinsdag daalt de temperatuur vooral in het zuidoostelijk deel van de Benelux fors. Tegen zonsopkomst berekent het GFS-weermodel licht negatieve temperaturen voor de zuidoostelijke provincies van België, inclusief Luxemburg. Elders blijft het kwik licht positief door toedoen van wolkenvelden.

In de nacht van dinsdag op woensdag een gelijkaardig scenario met na middernacht sterk dalende temperaturen en wederom lichte vrieskou in het zuidoostelijk deel van de Benelux. Het GFS-weermodel berekent flink wat opklaringen over de hele zone van de Lage Landen waardoor een thermische verrassing of uitschieter naar beneden goed mogelijk is. Opletten geblazen indien er zich ook nevel of een mistbank vormt.

grondvorst donderdagochtend

In de nacht van woensdag op donderdag schuift er vanuit het noordwesten langzaam maar zeker wat hoge bewolking binnen. Desondanks is er toch een scherpe daling van de temperatuur richting het nulpunt. Voor de ochtendperiode lijkt de kans op vrieskou zich enkel te beperken tot een zone in de Belgische Ardennen. Desalniettemin blijft het ook in andere gebieden opletten geblazen voor grondvorst.

positieve temperaturen vrijdagochtend

Op deze laatste dag van de werkweek tenslotte sluipt er in de nacht van donderdag op vrijdag iets zachtere lucht binnen op enige hoogte. De temperatuur klimt van -6 op 1499 meter naar +1°C vrijdagochtend. De kans op structurele vrieskou neemt dan ook fors af. De bewolking is wisselend van aard en speelt geen significante rol in de thermische toestand.


Lees ook eens:

 • lieven

  Zoals nu toch wel regelmatig het geval is de afgelopen jaren, zien we vooral TOP winterkaarten tijdens de lente, alsof er een shift is opgetreden.

  • Jeroen Maes

   Als je gaat kijken naar de trends zou ik eerder opmerken dat we de laatste jaren enorme verschillen hebben tussen de verschillende lentes. 2007, 2011 en 2014 bijvoorbeeld waren bijvoorbeeld echt warm met 12,3 12,2 en 11,7 graden. Daartegenover heb je ook de zeer koude lente van 2013 met 7,7 graden en ook 2006, 2010 en 2016 waren best koel met 9,3 9,4 en 9,3 graden.
   Ik vind dit toch wel een trend als je kijkt naar de jaren voor deze cijfers namelijk van 1997 tot 2005, wat dus 8 jaar is en de periodes zijn dus vrij gelijkwaardig, toen was het verschil in gemiddelde lentetemperatuur tussen de jaren maximaal 1,1 graden met 2001 10 graden en 2003 11,1 graden. De afgelopen 10 jaar was het verschil als ik goed tel 4,6 graden in mijn ogen dus een serieus verschil.
   In mijn ogen zijn het dus niet perse de winterkaarten die meer voorkomen maar ook de zomerkaarten. De “normaal” is er een beetje uit en ik volg het weer nog niet zolang maar ik neem aan dat in die periode van weinig verschil de westcirculatie eigenlijk altijd het weer bepaalde.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Even een vraagje voor iemand da day weet. Rond welk is de Astr2014jo25 te bezichten vanavond?

 • Een update van de kant van Mathias over de koele episode komende 24-72 uur. https://www.youtube.com/watch?v=Vh80zD9ckPM

 • Thomas

  Misschien toch niet zo’n goed idee om de situatie te analyseren met GFS? GFS is niet fijnmazig en heeft vaak de neiging om de temperatuur 1 à 2°C te hoog berekenen. Zo zijn de verschillen met bijvoorbeeld WRF groot te noemen. Terwijl GFS de vrieskou op twee meter beperkt tot de Ardennen op woensdagochtend, berekent WRF vrieskou over héél de Benelux m.u.z. een brede kuststrook. Het is maar een verschil van een paar graden, maar voor wijn -en fruittelers etc. kunnen die paar graden een wereld van verschil betekenen… https://uploads.disquscdn.com/images/fa9556bfe73dfe419ae8ff3da2de56e666aa41dc91868134b734f6dde5ecf68d.png