17 april 2017 - 3 min. lezen 6 reacties

April doet wat het wil. Een spreuk die de komende 24-72 uur alle eer krijgt. Door de instroom van koudere luchtmassa’s uit noordwestelijke tot noordelijke hoek dalen de temperaturen op 1499 meter. Dat heeft een rechtstreeks effect op de temperatuur die aan de grond wordt bereikt. Zo waren er maandagochtend reeds sneeuwvlokken te bespeuren in de hoger gelegen gebieden van het westen van Duitsland.

Hogedrukgebied ontfermt zich over West-Europa

Om de situatie aan de grond goed te begrijpen is het essentieel dat een weeramateur/meteoroloog de synoptische situatie herkent door de link te leggen met de locatie van lagedruk/hogedrukgebieden. Wanneer we de situatie van de komende dagen bekijken zien we op 500 hPa (5,5 km) een hogedrukgebied over West-Europa. Aan de oostelijke flank van dit systeem stromen koudere luchtmassa’s uit het noorden/noordoosten naar de Benelux.

luchtdruksituatie 17 april 2017
Positie van het hogedrukgebied bevindt zich ten westen van de Benelux. Een verstoring van het stabiel weerbeeld wordt veroorzaakt door een kleinschalig lagedrukgebied ten oosten ervan. Dit is slechts een tijdelijke situatie met in de loop van de komende week extra drogere perioden.

Naarmate de week vordert, overheersen drogere perioden het westen van Europe, inclusief de Benelux. We zien dit ook mooi op onderstaande hoogtekaart weergegeven. De kern komt zelfs over onze eigen regio te liggen met zeer rustige condities qua windsnelheid en neerslag. De kans op nevel/mistbanken neemt significant toe. Overdag schommelt het kwik veelal rond 10°C. Pas vanaf donderdag wordt het opnieuw zachter.

rustige weercondities door hogedrukgebied
Boven het westen en centrale deel van Europa overheersen hogedrukimpulsen. Ten zuiden ervan eerder onstabiel weertype met geregeld perioden met regenval. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden voor de gebieden grenzend aan de Middellandse Zee. 

Rustig weer met grondvorst komende dagen

Voor de vorstgevoelige planten moeten we rekening houden met negatieve temperaturen gedurende de periode van dinsdag tot donderdag. Telkens na middernacht koelt het onder leiding van lokaal brede opklaringen fors af. Zo verwachten we dinsdagochtend, woensdagochtend en ook donderdagochtend negatieve temperaturen in een groot deel van de Benelux.

Grondvorst behoort dan logischerwijs ook tot de opties met schade aan vorstgevoelige planten en/of gewassen die niet voldoende zijn afgeschermd. Hieronder staan enkele detailkaarten met de minima voor de komende dagen.

grondvorst dinsdagochtend
In de nacht van maandag op dinsdag daalt de temperatuur vooral in het zuidoostelijk deel van de Benelux fors. Tegen zonsopkomst berekent het GFS-weermodel licht negatieve temperaturen voor de zuidoostelijke provincies van België, inclusief Luxemburg. Elders blijft het kwik licht positief door toedoen van wolkenvelden.
In de nacht van dinsdag op woensdag een gelijkaardig scenario met na middernacht sterk dalende temperaturen en wederom lichte vrieskou in het zuidoostelijk deel van de Benelux. Het GFS-weermodel berekent flink wat opklaringen over de hele zone van de Lage Landen waardoor een thermische verrassing of uitschieter naar beneden goed mogelijk is. Opletten geblazen indien er zich ook nevel of een mistbank vormt.
grondvorst donderdagochtend
In de nacht van woensdag op donderdag schuift er vanuit het noordwesten langzaam maar zeker wat hoge bewolking binnen. Desondanks is er toch een scherpe daling van de temperatuur richting het nulpunt. Voor de ochtendperiode lijkt de kans op vrieskou zich enkel te beperken tot een zone in de Belgische Ardennen. Desalniettemin blijft het ook in andere gebieden opletten geblazen voor grondvorst.
positieve temperaturen vrijdagochtend
Op deze laatste dag van de werkweek tenslotte sluipt er in de nacht van donderdag op vrijdag iets zachtere lucht binnen op enige hoogte. De temperatuur klimt van -6 op 850 hPa naar +1°C vrijdagochtend. De kans op structurele vrieskou neemt dan ook fors af. De bewolking is wisselend van aard en speelt geen significante rol in de thermische toestand.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen