Een gota fría brengt stortbuien naar Spanje
Het heeft pijpenstelen geregend in sommige delen van Spanje. In Madrid en omstreken repten nietsvermoedende toeristen op terrasjes zich naar binnen in cafés en restaurants. Deze plotse switch van heet droog zomerweer is te wijten aan een gota fría, letterlijk koude druppel.
In het binnenland hing het kwik rond de 38 tot 40 graden tijdens de eerste week van augustus. Door de langdurige hitte en droogte werd het land geteisterd door bosbranden en snakte naar water. Hopelijk zijn er nu een paar branden geblust, want een zogenaamde Dana is over Spanje getrokken.
Op maandag trokken stormen en stortbuien van de Atlantische Oceaan in Galicië, om dinsdag verder te trekken via de Pyreneeën en over de ‘meseta’ naar het binnenland en het oosten. Donderdag is de Gota Fria al weer weg. Er viel vooral veel regen in het noordoosten, in de regio’s Catalonië en Aragon, tot 25 liter per vierkante meter.
Afkomstig van de straalstroom
Dana staat voor ‘depresión aislada en niveles altos’, letterlijk een geïsoleerde depressie of een afgesnoerd lagedrukgebied in de hogere luchtlagen. Dit soort depressie is afkomstig van de Straalstroom, een rivier in de hoogte die als een transportband lagedrukgebieden naar Europa stuurt. Maar soms geraakt zo’n lagedrukgebied afgezonderd van de Straalstroom en zakt het richting Portugal en Spanje. Een Dana kan bijzonder zware plensbuien veroorzaken.
In Spanje horen stortbuien vergezeld van stormachtig weer bij het semi-aride klimaat, maar de laatste jaren is stortregen meer frequent en heftiger.
De benaming gota fría is in Spanje heel populair geworden, en wordt bovendien los gebruikt voor elke vorm van koud weer en stortregen, om het even wanneer in het jaar. Gotas frías worden ook vaak in verband gebracht met overstromingen en noodweer.
Maar de gota fría die deze week huishield in Spanje bracht geen verkoeling. Het is nog steeds tussen 35 en 40 graden op vele plekken en ’s nachts zijn de temperaturen boven de 20 graden.
Intense regen op kurkdroge grond kan soms ellende veroorzaken, want oppervlakteafstroming zorgt soms ook voor bodemerosie. Laat ons maar hopen dat in de vegetatierijke gebieden van Spanje het water in de bodem is geïnfiltreerd zodat bossen en gewassen hun reserves kunnen aanvullen en even op adem kunnen komen van de droogte.
Bron: Marca.com, Spaanse nieuwswebsite, en EAMET.es, Spaanse weerdienst.