27 mei 2019 - 3 min. lezen 15 reacties

Voor de zomerliefhebbers is het momenteel nog even wachten geblazen. We moesten het de afgelopen dagen vooral hebben van bredere opklaringen tussen de wolkenvelden door. U heeft het vast al gemerkt, het voelt best aangenaam aan in de zon en uit de wind! Komende dinsdag bereikt een nieuwe buienlijn de Benelux met lokaal veel regen en mogelijk onweer.

Wisselvallig op korte termijn

De eerstvolgende dagen van de werkweek worden gedomineerd door een ‘sturend’ lagedrukgebied nabij Noorwegen. Hierdoor staat de straalstroom geprojecteerd op West-Europa met de aanvoer van vrij koele lucht en enkele buienlijnen. Vooral de situatie van dinsdag moeten we opvolgen, want dan zwakt de wind af op 700 hPa en wordt een onstabiele situatie gegenereerd. In combinatie met de lage treksnelheid kan dan veel regen op korte tijd vallen.

Hogedrukgebieden proberen hun komst te verzilveren naar Het Verenigd Koninkrijk. Op hun weg naar het noorden komen ze een stevige depressie tegen ten westen van Noorwegen.

Onweerskansen op dinsdag 28 mei

Doorheen de dag wordt een onstabiele situatie opgebouwd over het centrum van België en Nederland. Ook het oosten van de Benelux moet later op dinsdag rekening houden met enkele pittige exemplaren. De kans op felle buien neemt af richting het westen doordat de CAPE (onstabiliteit) zich onvoldoende kan opbouwen, de inzet van een westelijke bries ligt hier aan de oorzaak. Op maandagavond komen we met onze infografiek betreffende de kans op wateroverlast.

Maxima zetten op dinsdag een forse stap achteruit. Op maandag halen we op veel plaatsen nog 20°C, terwijl we op dinsdag tevreden moeten zijn met gemiddeld 15°C.
Ondanks een minder hoge temperatuur wordt er door de aanwezige opklaringen en het contrast met een koude bovenlucht toch onstabiliteit veroorzaakt. In de loop van de dag wordt dat omgezet in felle buien voor een groot deel van België, Nederland en Luxemburg.

Update onweerskansen België

In de laatste weermodellen zien we dat de onweerskans groter wordt richting het zuidoosten van de Benelux. Vooral de Ardennen en Luxemburg moeten rekening houden met enkele onweerachtige buien in de namiddag en avondperiode. Voor de rest van de Benelux lijkt de onstabiliteit zich te weinig kunnen ontwikkelen.

De update van de kanskaart op onweer op maandag 27 mei 2019 kiest nu toch meer voor een zuidoostelijk georiënteerde onweerskans. De minst gunstige papieren voor onweer zijn voor het noorden van Nederland.

Kanskaarten onweer en wateroverlast in de Benelux

In 2019 maakt NoodweerBenelux ook kanskaarten met de verduidelijking van diverse extreem weerfenomenen. Hieronder lichten we de kans op wateroverlast en hagel uit voor dinsdag 29 mei 2019.

Focus van deze kanskaart is voor de gebieden in het oosten van België en het zuidoosten van Nederland. Elders ten westen ligt de kans op wateroverlast significant lager.
Tijdens de namiddag is er tevens kans op wat kleine hagel (diameter 1-2 cm). Over het westen van de Benelux is de kans op hagel afwezig tot nihil.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

8 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen