17 februari 2022 - 4 min. lezen
640 reacties 640

Na storm Dudley op woensdagavond is het voor meteorologen en alle volgers van NoodweerBenelux ‘uitkijken’ naar de weersituatie op vrijdag 18 februari 2022. Diverse weermodellen berekenen een extreme weersituatie met een snelle uitdieping van een lagedrukgebied. Dat komt omdat de straalstroom op de Atlantische Oceaan erg fors is. Een deel van die straalstroom zal ons op vrijdag bereiken met windsnelheden tot 300 km/u op 9 km hoogte. Als de weermodellen voet bij stuk houden, dan verwachten we op meerdere plaatsen stormschade.

Opgelet, met dit stormweer is het niet verstandig om langs de kustlijn te wandelen.

Trekrichting van de storm Eunice

De storm wordt geboren op donderdag 17 februari 2022 ten zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk en trekt met een rotvaart naar het oosten. Dat betekent dat storm Eunice via het Verenigd Koninkrijk richting de Noordzee trekt. Op vrijdag 18 februari 2022 zal storm Eunice vervolgens naar het noorden tot noordoosten trekken en de Benelux verlaten via Denemarken. We verwachten dat het weerbeeld geleidelijk zal rustiger worden in de loop van zaterdagochtend. Tegen zaterdagavond neemt de wind dan tijdelijk opnieuw toe!

Storm Eunice komt tot ontwikkeling ten zuidwesten van Ierland en trekt richting de Noordzee.

Timing van de storm Eunice

Deze storm gaat gepaard met een breed en langdurig windveld. We moeten vanaf de voormiddag rekening houden met een aantrekkende wind uit het zuidwesten. De gebieden aan de Belgische kust zullen de stijging van de windstoten het eerst voelen. Dit zal rond het middaguur zijn. In de loop van de namiddag verovert het stormveld ook de rest van België en het zuiden van Nederland. De piek van de windstoten voor België en het zuiden van Nederland verwachten we tussen 14u en 17u.

Daarna ligt de focus van de meest hevige windstoten op de Nederlandse kust en het noordwesten van Nederland. Tussen 17u en 23u kan het bijzonder heftig worden in deze regio met windstoten die kunnen pieken naar 130 tot 150 km/u.

De berekening wanneer de maximale windstoot zich kan voordoen over de Benelux. Aan de rechterzijde kan je de legende in uren raadplegen. 14u staat voor het tijdstip in de namiddag.

Code rood storm Eunice

Wat betekent een stingjet bij stormweer?

Er werd al heel wat geschreven over het zeldzaam fenomeen: een stingjet. Dit is een bijkomend element dat zich bij stormdepressies kan ontwikkelen. Je kan het niet goed voorspellen en het ontwikkelt zich vaak maar op de dag zelf van het stormweer. Het komt erop neer dat de hogere luchtsnelheden op grotere hoogte naar omlaag worden gezogen. De regio’s die zich op de route bevinden van een stingjet kunnen dan windstoten te verwerken krijgen die vele malen hoger liggen dan wat weermodellen hebben berekend. Over een korte regio kan dan stormschade ontstaan.

Op het uiteinde van een schorpioen zijn staart bevindt zich een scherp uitsteeksel. De term stingjet is afkomstig van dit uitsteeksel. Een stormdepressie kan als het ware ‘gevaarlijk prikken’.

Tips tijdens stormweer

Mensen die zich op vrijdag niet moeten verplaatsen, kunnen we adviseren om lekker binnen te blijven. Het wordt sowieso een erg onstuimige dag en dat is nooit prettig. Daarnaast moeten ook automobilisten extra aandacht hebben voor de hevige windstoten. Zeker op de autosnelweg zal je zo’n windstoten goed voelen. Extra concentratie in het verkeer is een belangrijke tip die we niet kunnen negeren.

Als laatste tip is het belangrijk om losliggend materiaal in de tuin veilig op te bergen. Trampolines maar ook andere objecten zoals vuilnisbakken zijn een speelbal voor de hevige windstoten.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken