10 augustus 2020 - 4 min. lezen 4 reacties

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn. We bevinden ons middenin een hittegolf. Veel mensen trekken richting Belgische en Nederlandse kust. De afgelopen tijd is een aantal keer in het nieuws geweest dat mensen zijn verdronken in een zogenoemde “muistroom”. Wat is de muistroom precies en wat moet je vooral niet en wel doen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Wat is een muistroom?

Muistromen ontstaan als volgt: golven breken op zandbanken bij de kust en rollen door naar het strand. Dat water stroomt vervolgens aan de zijkanten van de zandbanken weer terug richting de zee. Dit water komt samen in een kleine opening tussen de zandbanken. Het water wordt in deze kleine ruimte versneld. En dat wordt een muistroom genoemd.

Een mui is te herkennen aan het ontbreken van golven in de zee dichtbij de kust. Vaak is het water ook donkerder van kleur. Stukjes afval of takjes bewegen zich van de kust af. Vermijd dus delen van de zee waar het water vlakker en donkerder oogt.

  • Wil jij ook een PRO worden in het maken van weersvoorspellingen? Dit boek oogst veel succes bij de weerliefhebber!

Als je de zee in gaat, let dan goed op dat je niet bij de muistroming in zee gaat. De kans bestaat dat je het water in wordt getrokken.

In het buitenland staat op sommige stranden een waarschuwing voor de muistroom. In de Benelux is dit niet of nauwelijks het geval.

Tips voor als je in een muistroom terecht komt

Als je in een muistroom terecht komt zijn er een aantal dingen die je niet en wel moet doen.

Allereerst is het belangrijk dat je NIET tegen de stroming in probeert te zwemmen. Intuïtief wil men natuurlijk zo snel mogelijk terug naar de kust zwemmen. Echter, tegen een mui inzwemmen is vrijwel onmogelijk en daarmee ook levensgevaarlijk. De kans bestaat namelijk dat men bijvoorbeeld oververmoeid raakt of kramp krijgt. In veel gevallen maakt paniek zich meester van de zwemmer met hyperventilatie tot gevolg. Dit maakt het alleen maar moeilijker om de kust nog veilig te bereiken.  

Het allerbelangrijkste om WEL te doen is rustig te blijven en boven water te blijven. Laat je meedrijven met de stroming de zee in. Dit is contra-intuïtief, maar echt de beste manier om weer veilig aan land te komen. Nadat de muistroom tussen de zandbanken door is, neemt de snelheid af. Hierna kan men naar links of rechts zwemmen (en dus niet recht terug). Probeer ook de aandacht te trekken van de plaatselijke strandwacht door met je armen te zwaaien of te roepen.

  • Registreer de temperatuur en andere parameters via een eigen digitaal weerstation. Deze Alecto WS-5500 is een aanrader!

Op onderstaande foto is door de Reddingsbrigade Nederland nog eens weergegeven hoe de muistroom in zijn werking gaat.

Ook de komende dagen blijft de temperatuur ’s middags ruim boven de 30 graden. Aan de kust is kans op een verkoelende zeebries. De verwachting is dus dat de stranden opnieuw (over)vol zullen geraken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, ook wat betreft de muistroom …

De werking van een muistroom (Reddingsbrigade Nederland)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

1 dag geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen