4

Na een kortstondig intermezzo van wisselvallig weer met wind en regen, liggen de bouwstenen voor een nieuwe nazomerse periode klaar. Ex-orkanen op de Atlantische Oceaan zoeken toenadering tot koelere lucht over het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Wanneer dat lukt, ontstaan er diepe depressies die enorme hoeveelheden warme lucht naar het noorden stuwen. Wanneer deze WAA (Warm Air Advection) goed gepositioneerd staat, kan het in West-Europa opnieuw flink opwarmen.

Orkaan Nigel wordt belangrijk

Het orkaanseizoen is reeds enkele weken bezig en dat laat zich heel soms ook in Europa voelen. Zeker wanneer dergelijke ex-orkanen worden opgenomen in de straalstroom kunnen ze hun invloed uitoefenen op ons grondgebied. Dat lijkt nu precies te gaan gebeuren komende dagen.

Richting het weekend gaan de restanten van ex-orkaan Nigel zorgen voor een opstuw van warme lucht uit het ZW van Europa. Tegelijkertijd ontstaat er boven het Europees vasteland een hogedrukgebied. Beide elementen versterken elkaar en zorgen voor beduidend warmer weer.

De prognoses door het NHC (National Hurricane Center) laten de ex-orkaan evolueren naar een tropische storm en later een gewone stormdepressie. Deze komt dan te liggen ten westen van Ierland.

Opnieuw 25 graden of meer?

De meest recente weermodellen berekenen een gunstige evolutie in het weerbeeld voor de mensen die houden van nazomers weer. Het Europees weermodel berekent lagedruk in de buurt van Italië met daar wellicht opnieuw forse regen- en onweersbuien. In onze contreien kan de zon dan opnieuw overuren maken door dat we beschermd worden door tijdelijke luchtdrukstijgingen.

Het ECMWF berekent in de buurt van onze omgeving (witte cirkel) vrij hoge diktewaarden. We vertoeven in een rustige atmosfeer met veel ruimte voor de zon en stijgende temperaturen.

Of het na het weekend tot 25 graden zal komen is nog koffiedik kijken. Daarvoor moet de luchtstroming voldoende warm zijn op hoogte en dient de zon ook nog haar best te doen. In de maanden juni en juli lukt het veel gemakkelijker om zomerse maxima te krijgen, maar we mogen niet vergeten dat vanaf 23 september de astronomische herfst begint en dat dus allemaal minder evident is.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen