0

2021 zal wellicht voor velen in de boeken duiken als “het jaar zonder zomer”. Ook de laatste dagen van de meteorologische zomer zullen alles behalve zomerweer brengen. Het weerpatroon blijft geblokkeerd en we blijven onder invloed van koele en licht gestoorde lucht uit noordelijke richtingen. Regelmatig passeert er nog een bui of wat regen, al lijkt er in de loop van volgende week weer wat beterschap op komst. In de kustregio’s is het doorgaans wat droger.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Tijdens het weekend en begin volgende week wordt ons weerbeeld bepaald door een omega-blokkade. De Benelux bevindt zich tussenin een hoogterug die zich uitstrekt van het Iberisch schiereiland via de UK richting Scandinavië en een hoogtelaag ten oosten van ons, over het Europese vasteland. Hier tussenin ontstaat een noordelijke luchtstroming van licht gestoorde en vooral koele lucht.

Het hoogtelaag voert nog genoeg invloed uit om onstabiliteit te triggeren (vooral dan in de oostelijke delen van de Benelux) via oude occlusierestanten of hoogtetrogjes die kunnen overtrekken. Op zondag zou ook nog een storing passeren. Richting midden volgende week lijkt de hoogterug wat op te schuiven naar het oosten, waardoor het weer wat zou kunnen stabiliseren door uitlopers van hogedruk.

Weerbericht voor het weekend

Aanvoer van koele en licht gestoorde lucht

Het weekend verloopt wisselvallig. Op zaterdag kunnen er lokaal/regionaal verspreid enkele buien ontstaan, op zondag passeert er een storing en vallen er op grotere schaal regen/buien. Door de noordelijke luchtstromingen wordt er ook nog steeds koele lucht aangevoerd. In opklaringen tussen de buien door op zaterdag kan het kwik nog stijgen tot 19 of 20°C. Op zondag is het meestal zwaarbewolkt tot betrokken (met ook regen en buien) en komen de temperaturen met moeite aan de 20°C-grens. Vooral in de Ardennen is het koel met zo’n 13 of 14°C. In de kustregio liggen de temperaturen quasi continu rond een 18 à 19°C, door de invloed van het zeewater.

Buien op zaterdag

Zaterdag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt en kunnen er verspreid doorheen de dag buien vallen in de Benelux. Aanvankelijk kan dat overal, later zouden de buien zich vooral focussen op de oostelijke en zuidoostelijke delen van de Benelux (vooral ook België) en zou het in het in de kustregio’s en grotere delen van Nederland (m.u.v. het uiterste oosten en zuidoosten) vaak tot meestal droog worden, met zon en (stapel)wolken. Vooral in het oosten kan een enkele bui ook al eens gepaard gaan met een donderklap. Tussen de buien door, en op plaatsen waar het droger is, is er ook ruimte voor opklaringen met wat zon. Er staat daarbij een matige en aan de kust een vrij krachtige tot soms krachtige wind uit noordelijke richtingen. Deze zal het frisser doen aanvoelen.

Regen en buien op zondag

Op zondag passeert een storing van noord naar zuid over de Benelux en is het meestal zwaarbewolkt tot betrokken. Er zijn dan ook perioden mogelijk van regen en/of buien. De meeste regen wordt verwacht in de oostelijke districten, maar ook elders is tijdelijk wat regen of een bui nooit uitgesloten. De noordelijke tot noordwestelijke wind waait nog steeds matig, en aan de kust vrij krachtig. De gevoelstemperaturen zullen daardoor nog wat lager liggen.

Weer begin volgende week

Op maandag en dinsdag is het nog licht wisselvallig met enkele buien. Op veel plaatsen zou het echter al vaker droog zijn. De temperaturen boeken wat winst en komen al rond of net boven de 20°C uit. De noordelijke tot noordwestelijke wind blijft matig (binnenland) tot vrij krachtig (kust) waaien.

Zit er nog zomerweer in?

Dé hamvraag blijft uiteraard of er nog zomerweer inzit de komende periode. De pluimverwachting toont ons dat de neerslagkansen slinken vanaf het midden van de week, door meer invloed van het hogedrukgebied. De temperaturen blijven echter schommelen rond relatief koele waarden van rond 20°C. Richting het weekend neemt de onzekerheid weer toe. Kan het hogedrukgebied wat opschuiven, met een wind die draait naar het oosten tot zuiden en hogere temperaturen? Of blijven de temperaturen rond 20°C schommelen? Merk ook op hoe de onderste berekeningen richting de 5°C grens gaan… De nachten worden immers alweer langer richting september.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken