11 mei 2022 - 2 min. lezen
2 reacties 2

Wetenschappers hebben volgens recent onderzoek geconcludeerd dat het jaar met de overschrijding van een stijging van de mondiale temperatuur van 1,5°C ten opzichte van 1850-1900 sneller en sneller zal komen. Deze drempelwaarde is behoorlijk iconisch omdat het in het klimaatakkoord van Parijs werd vooropgesteld als een limiet die we niet mochten bereiken en/of waar landen hun uiterste best moesten voor doen om onder de waarde te blijven. In datzelfde akkoord is ook sprake van een mondiale stijging van de temperatuur van wel 2°C. De impact met extreem weer verspreid over de hele wereld zou dan nog sterker voelbaar worden.

Overschrijding in de eerstvolgende 5 jaar

Onze collega’s bij het Britse UK Met Office hebben hun percentage voor een overschrijding opgekrikt van 20% in 2020, 40% in 2021 tot 50% in 2022. In het jaar 2021 hadden we een globale temperatuuranomalie van +1,1°C bereikt wanneer we deze vergelijken met de pre-industriële periode (1850-1900). Het is de verwachting dat dit komende jaren dus nog zal stijgen aangezien de emissies niet afgenomen zijn en de klimaatopwarming nog verder kan accelereren. Het WMO (World Meteorological Organization) heeft recent geleden een nieuwe studie gepubliceerd.

Stijging temperatuur als trigger voor extreem weer

Een stijging van de mondiale temperatuur heeft niet alleen een effect op de extremen binnen het weer. Zo moeten we ook rekening houden met een stijging van de zeespiegel, en lokaal kan extreme regen ook voor overstromingen zorgen. Daarnaast wordt de straalstroom geaffecteerd. Wanneer een bepaalde regio ter wereld in een ongunstige ligging komt te liggen van de straalstroom kunnen droogtes of extreem natte periodes ontstaan.

Periodes van droogte afgewisseld met extreme neerslaghoeveelheden zijn inherent verbonden aan de klimaatverandering. De impact op de lokale bevolking is vaak desastreus.

Temperatuur op Noordpool stijgt tot 3x sneller

Niet alleen de globale temperatuur zit duidelijk in de lift, de temperatuur op de Noordpool stijgt nog veel sneller. Daar smelt het ijs aan een sneltempo en dat heeft een impact op het noordelijk halfrond. De opwarming wordt in rechtstreeks verband gebracht met hittegolven, sneeuwstormen en overstromingen op het noordelijk halfrond. Een snelle afsmelting van het ijs kan er ook voor zorgen dat de golfstroom tot stilstand komt. De verhouding zoet en zout water is dan immers niet meer in balans.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken