28 mei 2017 - 5 min. lezen 11 reacties

De laatste tijd is het vaak droog geweest. Kijk maar naar het huidige weerbeeld. Dit Hemelvaartweekend verliep op veel plaatsen droog. Op sommige plekken kwam het al tot fors onweer. Deze namiddag nog bleef een cel als het ware “ter plaatse trappelen” boven de Hoge Venen. Lokaal is wateroverlast zeer goed mogelijk in die regio. Ook vannacht en morgen is er nog kans op onweer en worden de waterputten op meerdere plaatsen opnieuw wat bijgevuld.

Niet alleen in mei, maar ook in april was er een neerslagtekort en bijgevolg dus droogte. Het winterseizoen was algemeen gezien ook droger dan normaal. De laatste maand die te nat verliep was november in België en februari in Nederland. Toen zaten we op de meeste plaatsen rond de 100 mm. Enkel in het noordoosten van Nederland was het toen droger met een maandsom van gemiddeld 60 mm. De maanden daarna verliepen vaak droger dan normaal. Vooral op sommige plaatsen in België.

Actuele droogte in België

Laten we beginnen bij de toestand in België. Vooral de noordelijke regio’s worden bestempeld als “normaal”. De drogere regio’s liggen aan de taalgrens. Het droogst is het in het uiterste westen. Het meetstation in De Panne wordt geclassificeerd als “extreem droog”. Vooral na 16 maart viel er bijzonder weinig neerslag.

We halen er even de gegevens voor Ukkel bij. De droge periode die we nu meemaken is eigenlijk al veel langer bezig dan dat sommigen vermoeden. De periode juni 2016 – mei 2017 kunnen we voorlopig bestempelen als droog. Juni 2016 was een zeer natte maand. Er is toen 174,6 mm regen gevallen terwijl er normaal maar 71,8 mm zouden mogen krijgen.

Dit was voor een groot stuk te wijten aan onweersbuien. Op maar liefst 21 dagen onweerde het in Brussel. Normaal zouden dat er maar 12 mogen zijn.

Droogte in Vlaanderen
Dit kaartje geeft de actuele droogte weer in Vlaanderen. We zien dat het vooral in het uiterste westen (regio De Panne) en ook in de gebieden langs de taalgrens vrij droog is. (waterinfo.be)

De maanden die volgden waren allemaal droger dan normaal of ongeveer normaal. De meeste maanden hadden een neerslagtekort van rond de 20 mm. Pas in november werden opnieuw meer millimeters regen genoteerd. Toen hadden we een overschot van ongeveer 17 mm. Vanaf december was het opnieuw prijs. Het neerslagtotaal bleef opnieuw koppig onder de normale waarden.

Tot op heden is het in Ukkel nog steeds zeer droog. Op dit moment viel er 33,3 mm in Ukkel. Normaal is dat toch iets meer dan 60 mm. De droogste maand uit de hele periode was april, toen viel er amper 15,2 mm.

Actuele droogte in Nederland

Ook in Nederland hebben ze (gemiddeld gesproken) een neerslagtekort. Het landelijk gemiddelde bedraagt daar ongeveer 80 mm. Dat neerslagtekort is vooral voelbaar in Zeeland, de gebieden rond de Waddenzee en sommige regio’s in het binnenland zoals Limburg en Brabant. Enkel in het uiterste noordoosten is het neerslagtekort min of meer tot 0 herleid. Ook hier kijken we even naar de gegevens voor De Bilt.

Juni 2016 was net als in Ukkel een natte maand. Er viel 154,7 mm tegenover 65,6 mm die we normaal mogen verwachten. Ook hier was de meeste neerslag te danken aan onweders die vooral in de laatste decade van juni over de Benelux trokken. Sommige gegevens ontbreken wel uit deze maand om een precieze hoeveelheid mee te kunnen geven.

Vanaf juli tot februari verlopen alle maanden droger dan normaal in De Bilt. Enkel in februari viel er ongeveer 77 mm aan neerslag. Normaal mogen we in februari maar 55,8 mm krijgen. De maand maart verliep dan weer ongeveer normaal met 62 mm regen. Ook april 2017 was net zoals in België een droge maand. Er viel amper 24 mm regen terwijl de normale hoeveelheden rond 42 mm zitten. De droogste maand in De Bilt was december. Toen viel er amper 17,1 mm regen. In een normale maand december valt er toch snel een kleine 80 mm.

Droogte in Nederland
Ook in Nederland is het op veel plaatsen vrij droog. Vooral in Zeeland, de gebieden langsheen de Waddenzee en sommige regio’s in het binnenland is er een (klein) neerslagtekort. Enkel in het noordoosten is de situatie ongeveer normaal te noemen. (KNMI)

Gevolgen voor de natuur

In België is een alarm afgekondigd voor natuurbranden. In Limburg geldt code oranje en in Antwerpen zelfs code rood. Onder meer op de Kalmthoutse Heide is er een acuut gevaar. Mensen worden afgeraden zich naar het natuurgebied te begeven en er zeker niet te roken!

Als er toch brand zou uitbreken staat de brandweer steeds klaar om in te grijpen. Bij alarmfase rood is het dan ook de gewoonte dat er extra middelen worden vrijgemaakt. Ook de brandtoren op de Kalmthoutse Heide is iedere dag bemand.

Ook de landbouwers zijn niet tevreden met het droge weer. Toen zij hun gewassen zaaiden in april was het zeer droog. De gewassen hebben namelijk water nodig om voldoende te kunnen groeien. Gelukkig zorgden enkele buien afgelopen maand toch voor een beetje water om de gewassen te doen groeien.

Wanneer komt er verandering?

Verandering is op dit moment nog niet aan de orde. Vandaag en morgen kunnen wel enkele onweersbuien tot ontwikkeling komen, maar dat zal niet voldoende zijn om het neerslagtekort weg te werken. Dinsdagmorgen zijn nog enkele lokale buien mogelijk maar daarna zorgt de opbouw van een nieuw hogedrukgebied boven de Noordzee voor meestal droog weer. Af en toe is het onstabiel waardoor de kans op een bui geleidelijk groter wordt.

Bronnen: KMI

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken