145

Na enkele dagen met pittige regen- en/of onweersbuien en lokaal grote neerslagsommen, zijn de weerkaarten opnieuw opgedroogd en gaat de zomer op hetzelfde elan verder. Het blijft overwegend droog en de maxima klimmen opnieuw richting 25 graden, of zelfs meer. In de late namiddag en avond is op maandag echter wel kans op een bui/onweer. Het blijft dus aangenaam zomerweer!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De afgelopen dagen zorgden regen- en/of onweersbuien voor lokale wateroverlast

Actueel weer in Europa

Centraal-Europa wordt gedomineerd door een stationair frontensysteem. Aan de voorzijde daarvan wordt zachte lucht naar het noorden gestuwd. Daardoor liggen de temperaturen in het (noord)oosten van Europa tussen 25 en 30 graden. Achter dit systeem ligt beduidend koelere lucht met aanvoer van maritieme lucht. De temperaturen scoren met maxima tussen 20 en 25 graden wel nog steeds goed. Het noorden van het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met enkele neerslagzones. Zo heeft een groot deel van Europa te maken met aangenaam zomerweer!

De komende dagen blijft de Benelux onder de vleugels van het Azorenhoog dat uitlopers naar het Europese vasteland stuurt. Op maandag zit daar echter wel nog een zwakke trog tussen met een verhoogde buienactiviteit. Later in de week komt het hogedrukgebied boven Rusland ook nog wat meer naar het westen, wat opnieuw warmer weer oplevert.

Weerkaart op maandag

Weersverwachting komende dagen

Zondag start op de meeste plaatsen zonnig, maar geleidelijk komt er meer hoge bewolking opzetten. Ook ontstaan enkele onschuldige stapelwolken in de loop van de dag. De temperaturen doen het zeker niet slecht en liggen rond normaal met maxima tussen 20 en 24 graden. Er staat daarbij een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.

Maxima volgens het Nederlandse weermodel op zondag

Maandag verloopt ongeveer hetzelfde als zondag. In de loop van de dag ontstaan er wolkenvelden en krijgen we een mix van wolkenvelden en opklaringen. De temperaturen doen het wel iets beter en kunnen klimmen naar 21 tot 26 graden. Tegen de avond vergroot dan vanaf het westen de kans op een bui of een onweer op nadering van de hoogtetrog. In de nacht naar dinsdag verhoogt dan ook in het binnenland de kans op enkele buien of een onweer. De wind blijft matig uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen.

Dinsdag komen we dan achter de hoogtetrog te liggen. Opnieuw krijgen we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen en is een bui niet uitgesloten. De temperaturen kunnen nog wat hoger klimmen en liggen tussen 23 en 28 graden met een matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag volgens ICON

Woensdag en donderdag neemt de kans op tropische temperaturen toe. Dit wil zeggen dat de maxima richting 30 graden of erboven kunnen gaan. Of daarbij ook de kans op neerslag toeneemt, is nog afwachten. Het blijft wel aangenaam zomerweer! We houden deze ontwikkelingen natuurlijk in de gaten.

Weersverwachting langere termijn

Zoals net verteld, is het kwik de komende dagen in stijgende lijn met een piek in het midden van de week. De temperaturen kunnen dan lokaal tot 30 graden klimmen, of iets meer. Deze ontwikkeling wordt ook goed ondersteund in het ensemble van de twee grote weermodellen, oftewel de weerpluimen. Wat na woensdag gebeurt, verschilt tussen het Amerikaanse en Europese weermodel. In het Amerikaanse weermodel is na woensdag een tijdelijke afkoeling te zien om daarna opnieuw richting 25 graden te gaan. Daarbij valt er weinig neerslag. Het Europese weermodel toont dezelfde piek, maar toont beduidend veel meer buien vanaf donderdag. De trog heeft hier immers meer amplitude (grotere slingerbeweging in de straalstroom), waardoor de Benelux meer onder de invloed van de trog kan komen te liggen.

Hoe dan ook, de zomer lijkt nog niet op vakantie te gaan. De temperaturen blijven boven normaal liggen en de neerslag is ook eerder aan de beperkte kant. Het aangename zomerweer duurt dus nog even voort!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken