31 maart 2013 - 2 min. lezen 4 reacties

Deze ochtend was het bibberen en beven. Op veel plaatsen is Pasen ijskoud gestart met lichte tot matige vorst. Zo noteerde Waregem in het zuiden van West-Vlaanderen minimaal -4.7°C omstreeks 07:56. Aan de kust bleef het iets ‘zachter’ met nipt positieve temperaturen aan de kustlijn. Enkele kilometers landinwaarts was het daar ook opnieuw aan het vriezen.

Het duidt allemaal aan dat we te maken hebben met een bijzonder weerpatroon waarbij de west – circulatie totaal wordt geblokkeerd door een sterk Europees bolwerk van hogedrukgebieden.

Wij bij NoodweerBenelux wensen iedereen vandaag een vrolijk Pasen !

Weerbericht 31 maart

Het wordt zo langzamerhand niet éénvoudig meer om wat variatie in het dagelijks weerbericht te stoppen. Deze geblokkeerde weersituatie kenmerkt zich namelijk door een heel monotoon weertype waarbij we deze ochtend opnieuw kunnen profiteren van de nodige opklaringen. Pas wanneer de zon de aarde wat kan opwarmen, worden er opnieuw wat wolken gevormd en krijgt de zon gezelschap.

Dit gebeurt meestal in het tweede deel van de voormiddag. De wind waait in tegenstelling tot voorgaande dagen iets meer uit het noorden. Hierdoor blijven de kustregio’s gespaard van de meeste vrieskou.

Deze namiddag is dat niet anders. De zon krijgt het weliswaar iets moeilijker en een lokale spat regen of een sneeuwvlok sluit ik vooral in het noordoosten van het land niet uit. De wind waait zwak uit noordoostelijke richting. Het wordt maximaal 5 tot 6 graden in het Vlaamse binnenland. Ten zuiden van Samber en Maas en aan de kust blijft het ondanks de opklaringen steeds iets koeler.

Na Pasen zachter?

Dagelijks de weermodellen afspeuren in de hoop naar enige lichtpuntjes die lente brengen in de Benelux. Helaas kan ik u vertellen dat we de komende 5 tot 7 dagen geen thermische hoogstandjes moeten verwachten van de temperatuur. De temperatuur blijft schommelen rond 6 tot 7 graden bij geregeld zonneschijn en droge periodes. In tegenstelling tot wat ze in het zuiden van Europa mogen verwachten (met momenten veel regen).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken