29 maart 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Om u een indruk te geven over hoe imposant de koudeperiode deze maand maart is, bekijkt u best eens onderstaande grafieken. De eerste grafiek toont het temperatuursverloop in 2012 terwijl de tweede grafiek loopt tot gisteren 28 maart 2013. Een behoorlijk groot thermisch verschil dat werd geregistreerd door het weerstation in Waregem.

U kan het weerarchief raadplegen op de volgende link. Deze uit de oog springende verschillen worden veroorzaakt door een blokkade die zich continu gaat verversen boven delen van Europa. Koude luchtmassa’s worden met een sterk zuidelijke straalstroom telkens opnieuw naar het zuidwesten van Europa gestuwd.

zachte start lente 2012
Op deze weerdata kan u duidelijk aflezen dat in maart 2012 het een pak zachter was dan de huidige weersituatie. Toen haalden we een 6-tal keer de kaap van 20 graden.

Vooral op het einde van het maand werd het zacht met lokaal 22°C ! Ook was er nauwelijks grondvorst te bespeuren. De data van het jaar 2013 vindt u verderop dit artikel.

Weerbericht 29 maart

Gisterenavond trok een lichte neerslagband over het noord(oosten) van België. Door een noordoostelijke stroming trok de neerslagband slechts traag richting het zuidwesten. De neerslag viel op de meeste plaatsen als droge sneeuw. Bij positieve temperaturen vrij bijzonder, maar eigenlijk heel simpel te verklaren. Door de droge landlucht in de laatste luchtkolom naar de aarde toe en een negatief dauwpunt werden de voorwaarden voor sneeuw ruim gehaald. Waar de sneeuw wat intensiever naar beneden kwam, werd een sneeuwdek gerapporteerd van 1-3 cm. En dat eind maart !

Vandaag ongeveer hetzelfde weerbeeld met geregeld opklaringen afgewisseld met zwaarbewolkte periodes. Af en toe valt er een sneeuwvlok naar beneden die tijdelijk kan blijven liggen. Een sneeuwdek verwacht ik echter niet. De temperatuur schommelt tussen 3 en 5 graden bij een zwak tot matige wind uit het noordoosten. Het blijft dus op en top winters aanvoelen buiten (enkel op beschutte plaatsen en in de zon is een vleugje lente ‘zichtbaar’).

koude lente 2013
Een opmerkelijk verschil met 2013.

Door een blokkerende hoogtestroming en een nefaste positie van het hogedrukgebied worden we in de Lage Landen dit jaar regelmatig getrakteerd op winterse buien en temperaturen ver onder normaal. Een uitzonderlijke situatie en best extreem te noemen !

Bron kaarten: www.weerstationwaregem.be

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken