26 april 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Het is bijna niet te geloven. Gisteren haalden we in Waregem net na 16:00 ruim 25°C met heel wat ruimte voor de zon en vandaag kunnen we nauwelijks spreken over een weerbeeld dat de lente waardig  is! Een anakoufront trekt in de loop van de dag vanuit het westen over de rest van de Benelux. Dat markeert gevoelig koudere lucht in de hoogte en ook de 2m temperatuur zakt na de doortocht als een baksteen naar beneden. Een speciaal frontensysteem!

Wat is een anakoufront

Bij een klassiek koufront gaat de doortocht meestal gepaard met een scherpe begrenzing en felle neerslagintensiteit die zich tijdelijk kan ontfermen over een bepaald gebied. In de zomer ontstaan er vaak onweersbuien op en net voor het koudefront. Bij een anakoufront komt de windsprong eerder aan de grond waardoor het kan afkoelen (wind waait uit een koelere hoek). Pas enkele uren daarna komt de neerslag binnen die behoorlijk intensief kan uitpakken.

Weerbericht 26 april

Vanaf de ochtendperiode trekt het anakoufront doorheen de Benelux. In het westen van het land valt er al snel lichte regen die geleidelijk de rest van het land verovert. De wind waait in eerste instantie zwak uit zuidelijke richtingen, maar draait met het doorkomen van de storing naar het noorden. In het oosten kan het op die manier nog vrij zonnig blijven met tijdelijk hogere temperaturen.

In de namiddag is het dan overal over en uit met de pret en gaat het met momenten vrij intens regenen. De temperaturen begeven zich in een dalende lijn. Het is niet onmogelijk dat het op een enkele plaats in het westen van België zo’n 10 tot 15 graden kouder wordt dan op 25 april 2013. Een extreem in 2013.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen