26 maart 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

Eind maart en deze ochtend temperaturen gemeten tot -1.1°C in het zuiden van West-Vlaanderen (weerstation Waregem). Elders in de Benelux zakte het kwik tot lokaal -5°C of lager. Zo werd het in de Hoge Venen bitterkoud met bijna strenge vorst (-8.8°C). Best uitzonderlijk voor de maand maart waarin we toch geleidelijk de lente mogen verwelkomen. In 2013 lijkt dat een helse klus te worden die voorlopig niet wordt geklaard (ook de komende week te koud).

Algemeen weerbeeld vandaag

Vandaag profiteren we van de invloed van een hogedrukgebied tussen Scandinavië en Groenland. Met een zwak tot matige bries uit het oosten wordt koude polaire lucht naar onze streken geadvecteerd. Deze blokkade komt voor de winterliefhebbers enkele weken te laat om voor diep winterweer te zorgen in de omgeving van de Lage Landen. Doch mogen we zeker niet klagen omdat we de afgelopen 2-3 maanden van alles hebben gezien. Wie herinnert zich nog de bow-echo in februari 2013?

Vandaag geen hevig onweer of winterse buien, maar opklaringen die vanaf de ochtend present zijn in een groot deel van België en Nederland. Enkel in het uiterste zuidoosten van het land (Belgisch Lotharingen) komt er later wat meer bewolking opzetten. Volg de satellietbeelden van de Benelux door op de blauwe tekst te klikken. De temperatuur stijgt in de loop van de voormiddag tot boven het vriespunt en haalt maximaal 4-5 graden in Vlaanderen. Aan de kust en ten zuiden van Samber en Maas blijft het een fractie kouder. De wind waait matig uit noordoostelijke hoek.

Vanavond daalt het kwik overal opnieuw tot onder het vriespunt. Ik verwacht minima tussen -3°C in het westen tot -8°C in het zuidoosten en boven de Hoge Venen. De wind blijft matig blazen uit noordoostelijke richtingen. Na middernacht geleidelijk toenemend bewolkt, maar zonder neerslag.

Het zomeruur komt eraan !

Of beter gezegd, het winteruur in een herboren versie (grapje natuurlijk). In de nacht van zaterdag op zondag verzetten we het uur met 1 uur. Op die manier wordt 2 uur dan 3 uur en blijft het één uurtje langer zonnig / bewolkt in de avond. Laten we hopen dat de eerste week van de paasvakantie dan ook geleidelijk andere weerkaarten laat zien met droog en stabiel lenteweer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen