22 januari 2013 - 2 min. lezen 17 reacties

Zou het? Sinds gisteren waren er in de 12:00 GFS en ECMWF sporen van een dooi-aanval door een inzettende zonale stroming. De runs van 18:00 en deze ochtend komen nu met een soort tussenoplossing aanzetten die vrij winters blijft komend weekend.. Tot die tijd gaat het kwik de komende dagen zowel overdag als in de nacht meestal negatief blijven.

Daarbij kan het in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdag op zaterdag lokaal streng tot zeer streng gaan vriezen. We zien waardes verschijnen van -10°C tot lokaal -15°C in grote delen van de Benelux ! Deze winter lijkt zo stilaan ééntje te worden om op te bergen in het weerarchief.

Weerbericht 22 januari

Op dit moment (7:50) hebben we verspreid in het land al te maken met minima die lager liggen dan gisteren het geval was. Een zwakke bries uit het oosten en diverse opklaringen zorgen ervoor dat het kwik boven een sneeuwdek flink onderuit kan gaan. In het centrum vriest het op dit moment tot -5 / -6°C. Deze opklaringen breiden zich de komende uren tijdelijk nog uit naar het westen en het oosten met een verdere daling van de temperatuur. Later in de voormiddag neemt de bewolking opnieuw toe. Het blijft droog met hier en daar vorming van lage bewolking / nevel.

Vanmiddag blijft het op de meeste plaatsen bewolkt. Hierdoor stijgt de temperatuur een weinig. Maximaal mogen we zo’n 0 tot -2°C verwachten. De wind waait nog steeds zwak uit het oosten en verscherpt het koudegevoel. Het blijft dus bijzonder goed uitkijken voor lokale en verraderlijke rijm – en ijsplekken ! Naarmate de namiddag vordert, kan het lands de Frans-Belgische grens tijdelijk wat gaan sneeuwen met een totale sneeuwaccumulatie van 1 – 2 cm verse sneeuw. Bekijk de progressie van de sneeuwzone ook op de sneeuw – en ijzelradar.

Vannacht gaat het kwik ondanks bewolking opnieuw sterk dalen. Gemiddeld verwacht ik -3 tot -7°C.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

1 dag geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

5 dagen geleden - 4 min. lezen