20 juni 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

Morgen belooft weer een spannend dagje te worden voor de onweerliefhebber en eventuele stormchasers in de Benelux. Er gaat zich namelijk het één en het ander ontwikkelen de komende uren dat morgen zware onweders kan opleveren voor een groot deel van de Benelux. De situatie kort geschetst en de bijhorende gevaren.

Onweders 21 juni (vanaf de namiddag)

Het Amerikaanse weermodel (GFS) wordt veelal gebruikt in samenspraak met andere weermodellen om onweders 24 uur op voorhand te voorspellen. Het blijft natuurlijk een zaak van nowcasting (op het moment zelf analyseren van de onweersbuien), maar veelal en door de huidige technologie slagen deze weermodellen erin om ons een indicatie te geven van de meest hevige exemplaren en hun bijhorende locatie.

Morgen lijken deze cellen zich voornamelijk te concentreren op het westen en deels ook op het centrum van België. In Nederland mogen ze onweer op grotere schaal verwachten. De onderstaande weerkaart is afkomstig van het GFS-weermodel en heet de soaring index. U ziet dat het tussen 15:00 en 18:00 behoorlijk oranje in onze omgeving wordt, de kans op onweer is significant!

soaringindexonweer

Deze parameter, samen met de cape (onstabiliteit in de atmosfeer) is een goede richtwaarde voor de hevigheid van de onweders. Met een cape die morgen stijgt naar 1200, lokaal 1600 j/KG later op de namiddag zitten we dan ook flink in een comfortabele zone voor een ‘bliksemfeest’. De verwachting is dat er eigenlijk weinig losse cellen zullen tussenzitten, maar dat het eerder gaat om een regengebied met daarin verscholen actieve onweerclusters.

We noemen dit een MCS of een mesoschaal complex. Dergelijke dingen zijn vaak goed georganiseerd en lossen naast veel bliksems ook heel wat water en mogelijk ook hevige windstoten. De windshear morgen is evenwel niet optimaal te noemen, dus echte problemen door lokale windhozen verwacht ik niet. Een downburst (valwind) aan de voorzijde van het MCS acht ik dan wel weer mogelijk

Conclusie

Vanaf de vroege namiddag de eerste buieninitiatie in het noordwesten van Frankrijk, normaal snel evoluerend richting een grootschalig onweercomplex in het westen met serieuze regenval en een hoge bliksemfrequentie. In het oosten minder kans op dergelijke fenomenen, maar eerder losse en actieve cellen (opgelet voor supercells bij de toename van de windschering na 18:00).

Na 21:00 moeten de meeste onweders geëvacueerd zijn richting het zuiden van Nederland met aldaar kans op een squall line die zich vanuit België optimaal kan ontwikkelen. Wind, hagel en waterschade zijn bij de buien van morgen niet uitgesloten dus voor het hele land een HIGH warning en/of HIGH +.

onweders 21 juni 2012

Bron kaartjes: wetter3.de

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken