21 januari 2013 - 3 min. lezen 7 reacties

Momenteel wordt Europa stevig in de tang gehouden door Koning Winter. Een hogedrukgebied ten westen van Noorwegen en een zuidelijke straalstroom maken het mogelijk om bij ons een winterweer van de bovenste plank te reserveren. Zo hebben we sinds vorige week op veel plaatsen in België een sneeuwdek van 5 tot lokaal 20 cm (metingen op gras in de buurt van Kortrijk).

Heeft u ook metingen verricht ? Aarzel dan niet om ze in een reactie onder dit artikel te plaatsen. In Waregem meet het sneeuwdek gemiddeld 7-9 cm.

Blijft de winter standhouden?

In het weerbericht van deze ochtend stelde ik mezelf al de vraag of de winter dit nog lang zou volhouden. Ik heb goed en slecht nieuws daaromtrent. De laatste ruwe data van het Amerikaanse weermodel laat de kou-uitstroom boven de Atlantische Oceaan dermate toenemen waardoor een diepe depressie zich kan ontwikkelen. Hierdoor wordt de zuidelijke straalstroom van vandaag ingeruild met een strakke westcirculatie. Dat betekent dus zachtere lucht vanaf de oceaan.

mooie winterkaarten europa
Deze weerkaart laat een mooie winterse situatie zien.

De weersituatie van 21 januari 2013 wordt gedomineerd door een H ten westen van Noorwegen en een zuidelijke straalstroom. Deze luchtdruk – situatie gaat geregeld gepaard met sneeuwval en aanvoer van koude lucht uit het oosten.

blijft de winter standhouden
Deze weerkaart laat de toekomstige situatie zien (zaterdag – zondag).

Een zeer diepe depressie ontwikkelt zich boven de Atlantische Oceaan. De rode pijlen tonen de westcirculatie en het mogelijke einde van de winter 2012-2013. De koude lucht wordt teruggedrongen tot het westen van Rusland en het Oostblok. Daar blijft Koning Winter stevig in het zadel.

Tijdelijk nog (erg) koud

De winter – en sneeuwliefhebber kan de komende dagen nog met volle teugen genieten van de winterse taferelen. De bovenlucht op 1499 m (850 hPa) blijft koud genoeg om het sneeuwdek te verzekeren tot en met vrijdag – zaterdag. We moeten er zelfs niet van opkijken dat het in de nacht van woensdag op donderdag nog eens bitterkoud gaat worden.

In het oosten van Nederland worden minima berekend tot -15°C en ook België zal meespelen in het spelletje van de diepvries. De wegen kunnen dus bijzonder glad worden door opvriezing van natte weggedeelten ! Hou dit zeker in het achterhoofd, want in tegenstelling tot een sneeuwdek zijn rijm – en ijsplekken vaak niet te zien.

Vanaf vrijdag neemt de kracht van Koning Winter af. Dat betekent dat de neerslag in het weekend zal overgaan van sneeuw in regen en dat het sneeuwdek geleidelijk zal afsmelten. Dat dit scenario behoorlijk veel kans van slagen heeft, bevestigt ook de weerpluim. Veel leden binnen de weermodellen kiezen voor maxima boven het vriespunt (80% tegenover 20%). Genieten is de boodschap !

Bron kaartje: meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen