Weerbericht 20 juni
De weersituatie in grote delen van West-Europa wordt nog steeds bepaald door depressies ten westen van de Britse Eilanden en hogedrukinvloeden boven het Europese continent. Daartussen worden regelmatig kleine depressiekernen gevormd die warme lucht aanzuigen vanuit de gebieden rond de Middellandse Zee.
Gisteren waren er dan ook weer grootschalige buiencomplexen te bewonderen boven Frankrijk en Duitsland (onstabiele sector).
Weerbericht 20 juni
Vandaag blijven storingen en buiengebieden grotendeels buiten onze landsgrenzen. Het wordt vooral ten westen van Brussel aangenaam met regelmatig opklaringen en maxima dichtbij 22, lokaal 23°C. In het centrum en het oosten blijft het veelal zwaar bewolkt met in de provincies Luxemburg en Luik nog enkele restanten van buiengebieden van gisteren. Naar de avondperiode verdwijnt ook deze neerslag en wordt het overal droog. De wind waait zwak uit noordelijke richtingen.
- Actuele temperatuur België en Nederland
- Check het weerbericht voor komende dagen
Morgen opletten geblazen voor onweer
Gisteren werd er op deze weerblog een eerste indicatie gegeven met betrekking tot de onweders op donderdag 21 juni. Het belooft voor het volledige land spannend te worden om te zien hoe de onweders zich later op de dag gaan ontwikkelen.
Het fijnmazig WRF-model berekent de neerslag vrij vroeg in de namiddag wat de meest hevige onweders niet ten goede komt. GFS berekent de buien een fractie later met een grotere kans op noodweer in het noorden van België en in Nederland.
De kans dat deze klepper zich gaan oplijnen in een squall line is aanwezig, doch relatief klein door de vrij afwezige jetstreak en de slechte dynamische configuratie van de atmosfeer. In de loop van deze avond een extra bulletin met het waarschuwingskaartje!
Bron kaartjes meteo.be / wetterzentrale.de