8 oktober 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

De nieuwste set weerkaarten (anno 8 oktober 2012) laten menig winterliefhebber in de Lage Landen huiveren. In het eerste deel van onze voorlopige winterprognose gingen we uit van een iets koudere variant ter vergelijking van het jaar 2011-2012. Als we de volgende weermodellen (UKMO, GFS en ECMWF) mogen geloven, zou het inderdaad wel eens interessant kunnen worden de komende winter.

Reeds heel vroeg in het huidige herfstseizoen laten de weerkaarten winterse aspiraties zien. Een hogedrukgebied ter hoogte van Scandinavië en depressies die vanuit het oosten richting het westen opschuiven. Als we dergelijke setting zien in december, januari en februari mogen we ons hartje alvast ophalen voor transportkou en eventuele ‘sneeuwdepressies’ …

Winterse kaarten volgens UKMO

Een depressie vat post ten noorden van de Alpen. Op die manier wordt koude lucht vanuit het hoge noorden ontrokken richting het zuidwesten van Europa. Door de huidige tijd van het jaar zullen we niet veel merken van deze mooie wintersetting. Een grijs weertje met temperaturen rond 10°C zullen de voornaamste kenmerken zijn.

Weermodel GFS

Het Amerikaanse weermodel (GFS) berekent een ongeveer gelijkaardige situatie voor de periode tussen 12 en 17 oktober. Via WAA (warmte-advectie) wordt er tussen IJsland en Noorwegen een hogedrukgebied gevormd. Hierdoor kunnen depressies vanuit het westen worden afgeblokt en komt er een continentale stroming vanuit het oosten op gang. Helaas levert dat nu weinig tot geen spektakel op..

hogedruk scandi

Weermodel ECMWF

Het Europese weermodel (ECMWF) laat wat mij betreft de best mogelijke situatie zien die we als winterliefhebber kunnen krijgen. Een ‘vinger’ met hogedruk in onze omgeving waardoor depressies van over de Atlantische Oceaan geen greep krijgen op ons weerbeeld. Tegelijkertijd stroomt er aan de oostelijke zijde koudere lucht richting het Oostblok. Als de wind nadien uit het oosten gaan waaien,… dan wordt het bij ons bitter koud !

winter ECMWF

Ziezo, tot hier de kleine update met toch wel spannende weerkaarten (al is het echte seizoen) nog ver verwijderd. Is het een indicatie dat we een strenge winter gaan krijgen waarbij de weerkaarten nu reeds hun ‘voorzorgen’ nemen of wordt het beste kruit nu al verschoten?

Bron kaartjes: meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

3 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen