19 mei 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Zoals reeds eerder beschreven, nemen de kansen op onweer morgen vanaf de voormiddag gestaag toe in het volledige land. De weermodellen hebben het tot op heden wel nog altijd moeilijk met de precieze locatie van de grootste onstabiliteit, maar dat zal zich ergens bevinden in het oosten van de Benelux en deels ook in het zuidwesten. Het Amerikaanse weermodel (GFS) had in een eerdere onweersituatie niet zo’n goede beurt gemaakt en daarom maak ik vandaag dan ook gebruik van WRF.

In de loop van morgenvoormiddag trekt een in activiteit afnemende convergentielijn vanuit Duitsland richting Frankrijk. Tijdens de dagelijkse gang van de temperaturen wordt deze convergentielijn als het ware gebruikt om onweersbuien te triggeren. We zullen de eerste initiatie van onweersbuien zien opduiken vanuit het oosten van de Benelux (GFS berekent daar ook een hoge onstabiliteit).

Naarmate de convergentielijn verder richting het westen opschuift, krijgen de buien de kans om zich te gaan organiseren (multicells). Grootschalig onweer verwacht ik evenwel niet, omdat windschering (dynamiek) morgen de grote afwezige is.

Enkele waardes:

  • Cape: maximaal 1500 j/KG (goed voor het ontstaan van onweersbuien)
  • KO-index: minimaal -6 (goed voor een middelmatige bliksemactiviteit tijdens onweer)
  • Soaring index: maximaal 30 -35 (goed voor onweer)

Een supercell sluit ik niet geheel uit, maar de kansen zijn eerder klein. Het lijkt morgen eerder een dagje te worden voor de afwachtende weeramateur/stormchaser die tijd heeft om het schouwspel gade te slaan. De buien trekken immers zeer langzaam richting het zuidwesten. De kans dat er zich wateroverlast gaat ontwikkelen in een bepaald gebied is dan ook navenant. Hierdoor en ook vanwege de vele festiviteiten (communies,…)  een MEDIUM risk voor het Belgisch grondgebied.

Bekijk de bliksemactiviteit live via de Google Map bliksemdetectie!

In het noorden van Frankrijk kunnen de buien wat betreft de bliksemactiviteit nog iets feller uitpakken met aldaar een HIGH risk.

Onweersituatie in kaart gebracht

In de loop van de avond zwakt de trigger (convergentielijn) af en wordt de buienactiviteit onderdrukt. Maandag en vooral dinsdag nemen de onweerskansen dan opnieuw toe. Wat die kansen betreft, kom snel via onze Facebookpagina NoodweerBenelux de updates volgen. Daar kan u met meer dan 33.000 fans in discussie gaan over de onweders.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
2

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

21 uren geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen