19 februari 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Vandaag profiteren we tijdelijk nog van een hogedrukgebied dat zich de komende uren naar het noorden van Scandinavië zal verplaatsen. Aan de oostelijke flank van dat systeem ontwikkelt zich een koude put boven Polen en Duitsland. Deze bel gevuld met zeer koude lucht op enige hoogte genereert ook de nodige neerslag. Net buiten de Benelux valt de meeste neerslag en dat onder de vorm van sneeuw.

Deze ontwikkeling is bijzonder interessant omdat vanaf vannacht de wind uit die richting komt. Het kan dan wel eens heel minnetjes worden bij voldoende opklaringen (matige tot strenge vorst).

Weerbericht 19 februari

Deze ochtend vriest het op de meeste plaatsen (m.u.z. van het centrum en het noordwesten van BE). Plaatselijk werd er deze nacht en ochtend ook nevel en mist gevormd. Deze gaat natuurlijk nog altijd aanvriezen met een gevaar voor gladde toestanden. De wind waait meestal zwak uit noordoostelijke richtingen. Tegen de middag moet de hele situatie met vrieskou zich stabiliseren. Het wordt bewolkt.

Deze namiddag nadert een zwakke neerslagzone het noordoosten van België. Boven Nederland is deze iets actiever met een verhoogd neerslagsignaal. Bij ons wordt het front volledig uitgeknepen en hoeven we niet veel te verwachten. Het is niet onmogelijk dat er in het noordoosten bij de doortocht ervan wat winterse neerslag (smeltende sneeuw of sneeuw) naar beneden kan vallen. In het zuidwesten blijft het meestal droog. De maxima schommelen in de namiddag tussen 1°C in de Ardennen en 5-6 graden elders. De wind blijft zwak uit noordoostelijke hoek waaien.

Zaterdag wordt het wielerseizoen in België opnieuw op gang geschoten met de 68e editie van de Omloop het Nieuwsblad. Als we de weerkaarten erbij nemen, kunnen we uitgaan van een bewolkte editie zonder neerslag. Deze lijkt voor zondag gereserveerd te zijn en waarbij het opnieuw kan gaan sneeuwen. We houden deze situatie in de gaten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken