17 januari 2013 - 2 min. lezen 26 reacties

Een koudegolf teistert ons land. Deze ochtend werden in het westen van België opnieuw minima genoteerd tot -10°C, lokaal nog iets lager (Waregem noteerde -11.8°C). Elders bleef het kwik schommelen rond -7 tot -8°C. De definitie van een koudegolf is de volgende: een langere periode met lage minima en maxima waarbij in de nacht het kwik richting matige tot strenge vorst evolueert. Vaak komt de luchtstroming uit het (noord)oosten van Europa met aanvoer van polaire tot arctische luchtmassa’s.

Morgen kans op wat sneeuw

Dat deze winterse episode bijzonder goed verankerd lijkt te zijn boven West-Europa heeft zo zijn gevolgen voor komend weekend. Normaliter ging een stevige depressie boven de Atlantische Oceaan voor een dooi-aanval zorgen vanaf zaterdag/zondag, maar daar komt volgens de meest recente weermodellen niets meer van in huis.

Integendeel, de straalstroom neemt een nog zuidelijkere positie in waardoor depressies netjes worden afgezet in de gebieden rond de Middellandse Zee. Aan de noordflank van deze systemen blijft een koude oostelijke bries waaien die de Benelux zal beïnvloeden.

koudegolf 2013

Weerbericht 17 januari

Deze ochtend hebben we op diverse plaatsen nog last van laaghangende bewolking of aanvriezende mist. Dit type bewolking kan er voor zorgen dat het op uw locatie niet warmer wordt dan -5 / -6°C. Op dit moment vriest het trouwens nog meest streng in het zuiden van de provincies West – en Oost-Vlaanderen (-10°C of lager). Elders klimt het kwik geleidelijk richting -5 / -7°C. De wind waait overwegend zwak uit oostelijke richtingen. Wie meer wil lezen over de koudegolf.

Vanmiddag en vanavond blijft de bewolking uitdrukkelijk aanwezig over het centrum en het oosten van het land. In het westen daarentegen komen er enkele opklaringen opzetten die het kwik kunnen stuwen richting het vriespunt. Er wordt geen sneeuw verwacht.

Wie de bewolking op de satellietbeelden wil volgen kan hier terecht en wie de temperatuur in België of Nederland klikt best eens op de landen. De kansen op de Elfstedentocht 2013 leest u hier.

Bron bericht: meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen