16 december 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Vandaag gaan we zo’n 7-tal jaar terug in het weerarchief. Herinnert u zich nog de periode van 2005-2006? Toen kregen vele delen in de Benelux te maken met een temperatuur hoger dan de gemiddelde waarde. Welk effect en in welke mate deze opwarming zich kon doorzetten, leest u hieronder. De onderstaande gegevens hebben betrekking op het Nederlands grondgebied. Voor België moet u dus waarschijnlijk andere bronnen raadplegen.

2005 was warm

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 10,7 °C tegen een langjarig gemiddelde van 9,8 °C was 2005 zeer warm en eindigt op een gedeelde vijfde plaats in de rij van warmste jaren sinds 1901. Alle jaren van deze top 10 zijn na 1988 voorgekomen. Bovendien is 2005 het negende jaar op rij met een temperatuur van boven de 10,0 °C. De opwarming van het Nederlandse klimaat zet hiermee onverminderd door.

Vooral in januari, april, september en oktober was de gemiddelde temperatuur hoog: januari eindigde op de zevende, april op de vijfde, september op de achtste en oktober op de tweede plaats in de rij van warmste overeenkomstige maanden sinds 1901. De klimatologische herfst (september, oktober, november) was bovendien de warmste in drie eeuwen.

Hittegolf tijdens de zomer

Van 18 tot en met 24 juni was er sprake van een landelijke hittegolf, de 36e sinds 1901. Tijdens deze hittegolf werd het op 20 juni in Gilze-Rijen 34,7 °C, de landelijk hoogste temperatuur dit jaar. De landelijk laagste temperatuur, -20,7 °C, werd gemeten op 4 maart in Marknesse. Het was de laagste temperatuur die ooit in maart in ons land is gemeten.

Meer weten over dit onderwerp, bezoek onze Nederlandse collega’s hier.

Bron foto: KNMI

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken