15 augustus 2012 - 4 min. lezen 0 reacties

Doch is ook deze dag geslaagd voor mij als stormjager. Ter hoogte van Kruishoutem had ik namelijk zich op een krachtige updraft van een single cell! De radar van Belgocontrol insinueert bij analyse zelfs een supercell. Morgen de beelden bij het weerbericht!

UPdate 22:25: de grootschalige onweders bleven vandaag wederom uit. Het is mij een raadsel waarom de weermodellen telkens een favorabele weersituatie schetsen voor onweer, maar er uiteindelijk weinig tot niets van in huis komt. Op zich is de afgelopen 12 uur heel interessant geweest om de weerdata van de diverse weermodellen te vergelijken. Daaruit blijkt dat WRF het best scoorde en dat zowel GFS als ECMWF de atmosfeer hebben overschat. Oorzaken waardoor het boeltje niet ‘explosief’ evolueerden waren de droge eerste kilometers in de atmosfeer, de minder uitgesproken cape en een zwak uitgesproken windschering.

UPdate 17:12: de radarbeelden tonen actuele initiatie van onweersbuien boven de Noordzee. Dit zijn heftige kleppers en worden getriggerd door een hogere windschering nabij de depressie. Boven het land nog steeds weinig initiatie van buien en voor de zuidelijke gebieden in de Benelux lijkt dat ook moeilijker en moeilijker te verlopen. De convergentiezone waarop de zware onweersbuien moeten ontstaan koerst op dit moment immers richting Nederland. In die omgeving de komende uren een toenemende onweerskans. Voor onze regio zal het uitkijken worden naar het koufront en enige organisatie van onweersbuien.

Noot: indien buien zich spontaan ontwikkelen op of voor de convergentiezone is wateroverlast, hagel niet uitgesloten. Tevens kunnen de windstoten zwaar uitpakken door een eventuele downburst!

Laatste informatie in het weerbericht 15 augustus

UPdate 13:56: de huidige weersituatie is bijzonder gunstig voor onweerliefhebbers in de Benelux. De CIN houdt de onstabiliteit voorlopig aan de grond waardoor de druk op de ketel toeneemt. In mensentaal betekent dat een grotere kans op zware onweders indien ze door deze CIN kunnen breken. Significante hagelstenen (2-3 cm) en een hoge bliksemactiviteit kunnen een logisch gevolg zijn van het voorlopig uitblijven van grootschalige buien.

Later vanmiddag meer organisatie op de lijn met onweders en dan behoort ook windschade door hevige rukwinden tot de mogelijkheden. Keraunos spreekt zelfs over windstoten die aan de voorzijde van de bui kunnen oplopen tot 100-120 km/h. In principe dus een gevaarlijke downburst! Windhozen verwacht ik niet of nauwelijks. Enkel het westen van België en Nederland heeft (genoeg) windschering in de onderste 0-6 km om een eventuele supercell te triggeren.

Een potentieel interessant dagje voor vele onder ons. Vanuit Frankrijk worden op dit moment flink wat opklaringen aangevoerd richting de Benelux. Deze lucht heeft de karakteristieken van een tropische, doch zeer instabiele atmosfeer. Het één en het ander gaat zich in onweersbuien vertalen die vanaf de middag frequent zullen opduiken verspreid in de Benelux. Later vandaag volgt een update aan de hand van nieuwe weerdata van het weermodel (06:00).

TIP: u kan de voorbeschouwing over het onweer raadplegen via de volgende link. Daarnaast bent u ook van harte welkom op onze Facebookpagina (Weerstation Waregem). Indien nodig worden daar en hier live-updates weergegeven.

TIP 2: het weerarchief (via de zoekfunctie) barst van meer informatie over zware onweders. Neem gerust eens een kijkje.

De setting voor zwaar onweer

In de voormiddag schommelen de temperaturen tussen 19°C en 25°C. Merk op dat de luchtmassa betrekkelijk warmer is dan voorbije dagen. Op 850 hPa (1499 m) stijgt de temperatuur naar waardes boven 15°C. Aan de grond zal dat in het oosten en langs de Frans-Belgische kust een 30 graden opleveren. De wind waait zwak uit zuidoostelijke richtingen en neigt later bij de doortocht van het koufront naar het zuidwesten.

In de namiddag passeert er een convergentiezone ons land. Op deze storing kunnen pittige en lokale onweersbuien ontstaan met hagel en flink wat bliksem (wolkentoppen rond 12 kilometer). De temperatuur bereikt maxima van 29,30 graden en de wind waait in eerste instantie zwak uit zuidoostelijke richtingen. Later in de avond wordt dat overwegend zuid.

Later vannacht wordt het vanuit het zuidwesten droger en stabieler. De meest hevige onweders situeren zich tussen 15:00 en 21:00 over het hele land. Indien deze buien de kracht hebben om zich te organiseren in een eventueel complex, wordt er sowieso opnieuw gekeken naar de waarschuwingsgraad van onze onweersverwachting. Een upgrade naar HIGH + (paars) is niet geheel uitgesloten.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken