14 juli 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Het weerbericht wordt vandaag opnieuw gedomineerd door buien afgewisseld met opklaringen. Een back-bent occlusie (terugkerend front) ligt op dit moment nog grotendeels ten noorden van België, maar zal in de loop van de namiddag vanuit het noordwesten België beïnvloeden. Deze buienzone activeert nog een beetje door de dagelijkse gang en daarom verwacht ik dan ook verspreid in het binnenland enkele onweders met een kleine kans op hagel/windstoten.

Weerbericht 14 juli

De temperatuur blijft vandaag rond 18°C schommelen en de wind waait buiten de buien meestal matig uit zuidelijke richtingen (zonder dat er warme lucht wordt aangevoerd). Vanavond en vannacht blijft de buiigheid in eerste instantie aanhouden met nog steeds kans op enkele onweersbuien. Later wordt het vanuit het westen droger en rustiger. De wind draait naar het westen en neemt iets in kracht af. Het kwik schommelt rond 12°C als gemiddelde waarde.

Twee jaar geleden (14 juli 2010) werd er voor de Benelux een vrij uitzonderlijke weersituatie verwacht. Een lagedrukgebied nabij Ierland stuwde zeer onstabiele en vochtige luchtmassa’s richting de Lage Landen en dat resulteerde in een zeldzame level 3 waarschuwing van het Europese ‘weerbureau’ Estofex. De schade liep tot in de miljoenen.

level 3 waarschuwing

Deze warning wordt enkel uitgegeven wanneer de kansen op extreem weer / noodweer hoger zijn dan 15%. Stormchasers en meteorologen hielden de weersituatie dan ook nauwlettend in het oog, want tornado’s, zware hagel en/of wateroverlast werden mogelijk geacht! Op deze link (archive) kan u de Engelstalige weersverwachting raadplegen (bijzonder interessant voor de geoefende weerliefhebber).

Bron kaartje: estofex.org

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken