6 december 2012 - 2 min. lezen 11 reacties

Vandaag vieren we de verjaardag van Sinterklaas. Deze had het afgelopen nacht vooral moeilijk in grote delen van Nederland. Daar viel regelmatig sneeuw met gladde toestanden. In het noordoosten van de Benelux zwaaide een stevige depressie, een zogenaamd ‘Polar Low‘ de scepter. Onweersbuien vergezeld van sneeuwval en hevige windstoten creëerden in die omgeving een spectaculair weerbeeld!

polarlow woensdag
Een bom van een satellietbeeld! Een prachtig indraaiende krul van het systeem beïnvloedt Denemarken, Noord-Nederland,… Het systeem brengt windstoten met zich mee tot 100 km/h en flinke onweersbuien die allemaal sneeuw brengen. Het systeem is deze ochtend (7:05) opnieuw in kracht afgenomen.

Weerbericht 6 december

Deze ochtend ‘profiteren’ we in België van een tijdelijke wig van hogedruk. Daardoor wordt de buienactiviteit onderdrukt en krijgen we een relatief mooie ‘winterdag’ voor de kiezen. De temperatuur klimt van negatieve minima (-1 tot -3°C) naar zo’n 2-3°C op de middag. De wind waait zwak tot matig uit zuidelijke richtingen. Opgelet wanneer u deze ochtend nog in een verdwaalde sneeuwbui terechtkomt.

Na de middag en in de vroege avond verandert er weinig in de weersituatie. Opklaringen doen niet vermoeden dat er de volgende nacht een potentieel zware wintersituatie zit aan te komen die de maatschappij sterk kan beïnvloeden. Op nadering van het ‘winterfront’ zien we de temperaturen dalen met negatieve temperaturen en negatieve dauwpunten rond middernacht.

Eerste voorbeschouwing situatie vrijdag.

Op datzelfde moment ketst de neerslagzone tegen de kustzone en gaat het fel gaan sneeuwen.. Voorlopig treed ik nog weinig in detail, want de situatie is heel complex waarbij de provincie West-Vlaanderen de sleutel is tot winterweer.

Bron kaartje: saturn.unibe.ch

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken