6 januari 2013 - 2 min. lezen 8 reacties

Hoop doet leven. Waar de weersituatie tot voor kort uitzichtloos leek te zijn, schreven we in het weerbericht 4 januari vol lof over de huidige set weerkaarten. Zowel het Amerikaans en het Europees weermodel geven sinds kort winterse aspiraties vanaf het tweede deel van volgende week. In de weerpluim is deze koudere trend duidelijk te zien doordat de lijntjes van de 2 m temperatuur overal dalende zijn.

Wat tevens opvalt is dat ook op de langetermijn er ‘bijzonder’ weinig leden kiezen voor temperaturen rond of boven de 5°C. Dat kan dus duiden op een standvastige winterprik.

weerpluim januari 2013
De 15-daagse weerpluim voor het midden van Nederland duidt een mooie winterse trend aan.

De groene lijntjes (diverse weermodellen) lijken in lijn met de hoofdberekening van het ECMWF – GFS. Vanaf volgende week woensdag wordt de daling ingezet en daarbij is winterse neerslag (natte sneeuw of sneeuw) niet uitgesloten. Wat er daarna gebeurt, is koffiedik kijken, maar als de stratosfeer weldegelijk een positieve invloed heeft op het winterweer in de Benelux. Dan mogen we ons nog aan het één en het ander verwachten me dunkt (aangezien deze meestal maar duidelijk wordt na enkele weken).

Weerbericht 6 januari

Vandaag geen winterweer, vrieskou of sneeuwval. Neen, in de plaats daarvan krijgen we hetzelfde saaie weerbeeld met in de ochtendperiode kansen op nevel en mist op verspreide plaatsen in België. Aan de grens met Frankrijk liggen er enkele opklaringen klaar, maar veel inspraak in het Belgische weerbeeld lijken deze niet te hebben. De temperaturen schommelen in de voormiddag rond 7 – 8 graden. De wind waait zwak uit westelijke richtingen.

Vanmiddag en vanavond verandert er weinig. De temperaturen behalen maximaal 10°C en regelmatig valt er wat motregen naar beneden. Het is te zacht voor de tijd van het jaar.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken