5 april 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

En toen gloorde er eventjes hoop tussen de koude dagen. Het weermodel GFS en GEM kwamen gisteren opzetten met leuke lenteachtige aspiraties naarmate de tweede week van de paasvakantie vorderde. Echter, het ECMWF waarin ik veel geloof hecht als het op langetermijnvoorspellingen aankomt, was heel wat voorzichtiger met die eerste 15 – 20 graden.

Het ging zelfs meer richting temperaturen tussen 10 en 15°C met geregeld de nodige neerslag (inzet west – circulatie). De weerkaarten van deze ochtend bevestigen ook opnieuw de onzekere trend in een lenteachtig scenario.

Laatste recente weergegevens

Het weermodel GFS laat de bovenlucht eind volgende week wat opwarmen waardoor dubbele cijfers mogelijk worden. Het Europees weermodel (ECMWF) laat de stroming dermate meanderen (kronkelen) waardoor de Benelux aan de verkeerde kant komt te zitten van een hogedrukgebied. In onze contreien dan een strakke noordelijke stroming en blijvend koud op 1499 m / 850 hPa. Een flinke domper dus op de ‘mooie’ berichten die eerder deze week verschenen op diverse fora.

Opnieuw wisselend bewolkt met kans op neerslag

De laatste 3 tot 5 weken zeggen we bijna niets anders. Het weerpatroon is dermate saai dat ik het gevoel heb iedere keer hetzelfde te moeten verkondigen. Hopelijk verandert dat de komende maanden in een heel ander scenario waarbij de onweersverwachtingen de deur uitvliegen. Goed, het is nu helaas niet anders.

Weerbericht 5 april

Vandaag overal wisselend bewolkt met aan de kust zwaarbewolkte periodes en een geringe kans op neerslag. De temperatuur schommelt op dit moment (09:05) net boven het vriespunt in grote delen van Vlaanderen terwijl het licht aan het vriezen is ten zuiden van Samber en Maas (-1 tot -2°C). De wind waait de hele dag matig tot vrij krachtig aan de kust uit noordoostelijke richtingen. We halen maximaal 5 tot 7°C met later vandaag afnemende neerslagkansen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
3 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen