3 oktober 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Vandaag bleef het ‘extreem’ weer beperkt tot een kleine storm in een glas water. De vermoedelijke boosdoener was het tekort (zie ook eerdere berichten die verschenen op noodweer.be) aan statische onstabiliteit in de atmosfeer (cape). De omgeving (Benelux) was nochtans goed voorzien van dynamische parameters, maar helaas draaide het anders uit. Datgene is nu net wat het weer/de natuur zo ‘schoon’ maakt = onzekerheid.

Vrijdag wordt onstuimig met windstoten?

De ene storing is nog maar net het land uit of we mogen weeral uitkijken naar de situatie aanstaande vrijdag. Een kleine, maar venijnige depressiekern lijkt zich langs de sterke straalstroom te ontwikkelen. Aan de zuidelijke zijde wordt een sterk maar relatief klein windveld berekent. Samen met deze windstoten op grondniveau neemt ook de dynamische configuratie spectaculair toe. Zo zien we later in de namiddag een SRH (Storm Relative Helicity) opduiken van meer dan 500 m²/s² over een groot deel van het land..

Het is natuurlijk nog vroeg om te gaan speculeren op eventuele windverschijnselen, maar mocht de jetstream niet al te veel meer gaan wijzigen en de srh + low en deep level shear intact blijven, dan verwacht ik heel wat meer spektakel dan we de afgelopen 12 uur hebben meegemaakt. We houden het voor jullie in het oog in de verdere berichtgeving.

Bron kaartjes: estofex.org

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken