2 januari 2013 - 2 min. lezen 4 reacties

Ons weerbeeld wordt nog steeds bepaald door twee hoofdrolspelers op de Europese weerkaarten. Enerzijds hebben we een sterke poolwervel boven de noordpool met altijd opnieuw koude lucht die over de Atlantische Oceaan stroomt. Dat zorgt ervoor dat depressies zich ontwikkelen en zo tot het Europese continent reiken.

Vanaf gisteren is er wel het één en het ander aan het veranderen, namelijk de opbouw van een serieus hogedrukgebied vanaf de Azoren richting onze omgeving. De komende dagen dus minder neerslag en meer kansen op ‘saai’ en rustig ‘winterweer’.

weersituatie januari 2013

Op deze weerkaart heb ik de hoofdrolspelers aangeduid. Een flink warmbloedig Azorenhoog breidt zich de komende dagen uit over het westen van Europa met ‘aangename’ temperaturen, maar flink wat kansen op inversie (kansen op nevel en mist). Neerslag hoeven we onder deze beschermende vleugels niet te verwachten.

Weerbericht 2 januari

Vandaag nadert een zwakke storing uit het noordwesten onze omgeving. In de voormiddag gaan we er nog niet veel van merken, hetzij de bewolking op middelbaar niveau verder toeneemt. De temperatuur ligt gemiddeld rond 6°C in het Vlaamse binnenland. In het zuidoosten (Ardennen) is het beduidend frisser met zelfs kans op enkele winterse buien (tijdelijke situatie).

Deze namiddag en avond neemt de bewolking vanuit het noordwesten verder toe met geleidelijk kans op motregen of lichte regen. De grootste kansen zijn voor de provincies West-Vlaanderen – Oost-Vlaanderen en Antwerpen. De temperatuur stijgt tot maximaal 8 graden en de grondwind waait meestal uit westzuidwestelijke richtingen. Tegen vanavond is het overal zwaarbewolkt.

Bron kaartje: meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken