Zon maakt overuren, goede tijden voor zonnepanelen
Onder de vleugels van een krachtig hogedrukgebied domineert de zon deze dagen ons weerbeeld. Gemiddeld schijnt de zon nu zo’n 12.5u per dag. De zonnepanelen brengen daardoor optimaal op. Zeker ook omdat de temperaturen niet te hoog zijn, de zon op een ideale hoogte staat voor de meeste daken en de wind nog extra afkoelt. Ook de andere meest voorkomende groene energie, windenergie, doet het nu uiterst goed.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Zon schijnt zo’n 12.5u met max 850 W/m² aan de top van de atmosfeer
De astronomische lente begon dit jaar op 20 maart om 4u50. Op dat moment stond de zon potentieel loodrecht op de evenaar. We leerden vroeger op school dat dit gemiddeld op 21 maart is en dat dag en nacht dan even lang zijn (12u elk). Dit jaar gebeurde dat al op 17 maart! Dit wil zeggen dat de dag vandaag (23 maart) al ruim langer duurt dan de nacht: 12u21 vs 11u39 om precies te zijn.
Onderstaande grafiek toont dat we momenteel rond de middag ongeveer 850 W/m² inkomende straling van de zon krijgen. Ter vergelijking, op 21 december is dat slecht 375 W/m². Rond 21 juni daarentegen zitten we aan meer dan 1200 W/m². Let wel, deze cijfers zijn geldig voor de top van de atmosfeer. Op aarde zal het iets lager zijn door aerosolen, chemische moleculen , … Typisch bereikt ongeveer 60-70% van de instraling het aardoppervlak (transmissiviteit ~ 0.6-0.7).
Dezelfde grafiek voor de evenaar ziet er zo uit. Op de evenaar kent de instraling een maximum op 21 maart en een maximum op 21 september wanneer de zon hier loodrecht op de aarde staat. Het minimum hier is op 21 juni (zon loodrecht op de Kreeftskeerkring) en op 21 december (zon loodrecht op Steenbokskeerkring).
Momenteel krijgen de zonnepanelen om 12u ‘s middags dus ongeveer 850 W/m² over zich heen. Wat bovendien ook van belang is, is de zonnehoogte. Zoals onderstaande grafiek aantoont, is die momenteel ongeveer 37-38° om 12u ‘s middags. Voor een optimaal rendement van zonnepanelen moet de zon loodrecht invallen. Dit wil zeggen dat zonnepanelen momenteel op een dak van zo’n 50° moeten liggen. Gemiddeld zijn de daken in de Benelux echter iets minder steil (eerder 30-40°) waardoor het qua invallen van de zonnestralen momenteel nog niet optimaal is en we daarvoor eerder kijken naar de maanden april-mei.
Ideaal weer voor zonnepanelen
De zon schijnt dus meer dan 12u momenteel en dat bij frisse tot normale temperaturen. Bovendien staat er een goed voelbare oostenwind die de zonnepanelen extra koel houdt. Zonnepanelen geleiden elektriciteit immers beter bij koudere temperaturen. Zo wordt er vaak aangehaald dat de opbrengst van zonnepanelen daalt met 5% voor elke 10°C.We kunnen dus besluiten dat het voor de zonnepanelen momenteel ideaal weer is (zonnig en fris) maar dat we nu in maart omwille van de nog eerder lage zonnestand geen recordopbrengst zullen krijgen. Koude, zonnige dagen in april en mei brengen meestal nog meer op.
Een andere vorm van groene energie die het momenteel ook goed doet is windenergie. Met gemiddeld 3-4 Bf en ideale weersomstandigheden doen de windturbines hun werk zeer goed. Komende dagen blijft het alvast zonnig met temperaturen van gemiddeld 10°C.