14 juli 2014 - 3 min. lezen 0 reacties

Na de grijze en sombere start van de zomervakantie wordt er komende dagen gewerkt aan een terugkeer van het zomerweer. België en Nederland kunnen namelijk profiteren van een opstoot van warme lucht uit het zuiden die storingen doet verpieteren en verdampen.

Vanaf vrijdag en vooral zaterdag kan deze tropische warmte afgestraft worden door enkele fikse onweersbuien (voor bepaalde festiviteiten zoals Tomorrowland 2014 dus zeker iets om mee rekening te houden). Verderop in dit artikel ook een eerste analyse van de onweerskansen.

Zomerweer barst los

Ieder jaar opnieuw zien we het terugkomen. Een depressie op de Atlantische Oceaan duikt richting het zuiden en schept aan de voorzijde ervan een grote hoeveelheid warme lucht op om dat vervolgens richting het noorden van Europa te stuwen. Mits wat geluk ontstaat er dan een hogedrukgebied boven het Europees continent waardoor het zomerweer kan worden verlengd.

Onze experimentele weerkaartjes even op een rij gezet waarbij we de stijgende trend in maxima goed waarnemen vanaf donderdag aanstaande.

Woensdag 16 juli 2014

woensdagtemperatuur (zomerweer)

Donderdag 17 juli 2014

donderdagtemperatuur

Vrijdag 18 juli 2014

vrijdagtemperatuur

Vinger aan de pols voor Tomorrowland

1 van de weerexperten volgt de onweerskansen voor Tomorrowland. Daarvoor gebruiken we eigen weerkaarten die we simuleren met de weerdata van het Amerikaans weermodel (zie de voorbeelden hierboven voor de 2m temperatuur). Voordeel van deze manier van werken is dat wij altijd beschikken over gegevens die de Benelux dekken en vrij gedetailleerd zijn. Deze experimentele functie wordt momenteel grondig verwerkt achter de schermen om later deze zomer te publiceren voor het grote publiek.

Op één van de weerkaarten (zie hieronder) zien we vanaf donderdag een toenemende onstabiliteit ontstaan. Deze parameter heet Surface Based Cape en wordt door stormjagers vaak gebruikt als eerste signaal om de kans op onweer in te schatten. Simpel, hoe groter de waarde (1000, 2000, 3000 joule per kilogram) hoe feller de kansen op onweders.

In samenwerking met deze onstabiliteit staat de temperatuur die een rechtstreekse invloed heeft op het aantal joule per kilogram. Dus heeft u vrijdag een hogere temperatuur te pakken in thermometerhut dan dat weermodellen aangeven, dan heeft u vermoedelijk ook een grotere onstabiliteit.

capezaterdag

Heel handig voor de festivalgangers die richting Tomorrowland trekken is de nieuwe pagina op noodweer.be. Het weer op uw locatie is het enigste weerbericht dat een voorspelling en verwachting opmaakt op het moment dat u dat opvraagt. Bijzonder handig en zeker eens de moeite waard om uitgebreid te testen voor bijvoorbeeld de locatie: Boom (Antwerpen).

wolkensoort altocumulus
We herkennen altocumulus floccus. Typisch bij onweerskansen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken