17 juli 2020 - 3 min. lezen 28 reacties

Komend weekend krijgen we een beduidend ander weerbeeld dan hetgeen we de voorbije dagen hebben gezien. Op veel plaatsen in Nederland, België en Luxemburg waren er veel wolken aanwezig en viel er geregeld lichte tot matige regen. Dit is uiteraard een zegen voor de natuur, maar voor iedereen die vakantie heeft is het net een tikkeltje minder. Gelukkig hebben we goed nieuws in petto en kunnen we op zaterdag en zondag profiteren van meer zon en temperaturen tot 25°C. De vraag luidt dan ook: ‘Hoe wordt het weer na dit zomers weekend?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Heerlijk warm op veel plaatsen

Het was even wachten, maar het is dan toch gelukt. Zomerweer in de Benelux! Op zaterdag en zondag klimmen de temperaturen vooral in het binnenland naar de zomerse grens van 25°C. Waar de zon vlot kan schijnen, is een graadje winst zelfs niet uitgesloten. De wind waait gedurende het weekend meestal zwak uit westelijke richtingen.

Momenteel voorzien de weerkaarten een perfect weerbeeld voor zomerweer in de Benelux. Gemiddeld 25°C op zaterdag met enkele stapelwolken en een licht briesje uit het westen. Op zondag doen we in eerste instantie ook mee met aangenaam weer. Het kwik stijgt snel naar zomerse waarden in het binnenland.

De gebieden in het westen van België en Nederland moeten al snel rekening houden met meer bewolking en een daling van de temperatuur. Hieronder de kaartjes met de maxima voor beide dagen.

Aangename maxima op zaterdag 18 juli 2020
Op zondag koelt het sneller af over de westelijke gebieden van België en Nederland. De meeste zon verwachten we dan voor het oosten van onze regio.

Na het zomers weekend tijdelijk een dip

De weerkaarten ogen na het weekend opnieuw een stuk onzeker. De positie van een lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen zorgt voor een noordelijke tot noordwestelijke luchtaanvoer. Hierdoor dalen de kwikstanden op maandag en dinsdag naar gemiddeld 20°C.

Op onderstaande weerkaart zien we dat in het Amerikaans weermodel al snel een nieuwe uitloper van hogedruk naar West-Europa wordt gestuurd. Dit zorgt ervoor dat het koeler intermezzo met bewolking slechts tijdelijk zal aanhouden.

We herkennen het hogedrukgebied ten westen van de Azoren (H) en het lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen (L). Dankzij een uitloper van het hogedrukgebied richting de Benelux (regio met cirkel) stabiliseert het weerbeeld vrij snel volgende week.

Weersverwachting na het weekend

Maandag en dinsdag verlopen dus eerder fris, met relatief veel ruimte voor de zon. Dit hebben we te danken aan die noordwestelijke luchtstroming. Vanaf woensdag ontfermt het hogedrukgebied zich over de Britse Eilanden en de Benelux waardoor de temperatuur opnieuw in de lift zit. Volgens de laatste weerpluim van GFS en ECMWF zien we de maxima opnieuw stijgen richting een zomerse waarde van 25°C. Daarmee kunnen we deze zomer tot nu toe bestempelen als perfect normaal en zelfs een tikkeltje te koel.

We herkennen op deze grafiek duidelijk een rode kleur die sinds vorig jaar domineert. Dat betekent dat het gemiddelde steeds boven normaal kwam te liggen. Merk de blauwe kleur op in deze periode. Tijdens het begin van juli is de afwijking koeler dan normaal. Opmerkelijk.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen