42

Het weekend typeert zich door een wisselvallig weerbeeld. Dankzij een tijdelijke opstuw van warme lucht kan het op zaterdag op veel plaatsen zomers warm worden. Tijdens de late namiddag en avondperiode nadert een thermische vore onze omgeving met een toenemende kans op buien. Dit kunnen felle buien zijn die gepaard gaan met onweer, windstoten en zelfs hagel. Na de onweerachtige buien in de nacht van zaterdag op zondag wordt het uiteindelijk op zondag een stuk frisser met geregeld buien. In deze onweersverwachting brengen we extra duidelijkheid op de felle buien die zaterdagavond zullen ontstaan.

Zomerse zaterdag

Wie plannen heeft voor een leuke buitenactiviteit, kan deze maar beter organiseren op zaterdag. Via een zwakke zuidelijke luchtstroming wordt het op veel plaatsen aangenaam warm. Tegen het middaguur is het mogelijk dat we hier en daar al de kaap van 25 graden hebben overschreden. Op sommige plaatsen hangt ook wat hoge bewolking. Dat is de voorbode voor een weeromslag later op de dag.

Maxima op zaterdag 21 augustus 2021

Tegen de avondperiode neemt vanuit Frankrijk de onstabiliteit toe. Dat wordt veroorzaakt door een klein thermisch lagedrukgebied die in de vochtige en warme lucht kan ontstaan. Richting de avondperiode komt ook een koufront dichterbij en een thermische vore. Moeilijke termen om te zeggen dat alle ingrediënten eigenlijk positief zijn voor een intermezzo met klank- en lichtspel.

Thermisch lagedrukgebied rond 17u aan de Belgische kust

Onweerachtig slot van een zomerse zaterdag

Volgens de meeste weermodellen kunnen we de onweersbuien verwachten tussen 17u en 19u langs de Frans-Belgische grens. Met een behoorlijke rotvaart trekt de onweerslijn van zuidwest naar noordoost over de Benelux. De buien kunnen gepaard gaan met veel regen en dus gevaar voor aquaplaning in het verkeer. De kans op wateroverlast is eerder klein doordat de buien zich snel verplaatsen van punt X naar Y.

Het Nederlands weermodel HARMONIE berekent flink wat regen voor het westen van België en het zuidwesten van Nederland. Zoals altijd met onweer wordt het dag zelf belangrijk om de weersituatie te volgen.

Welk type onweer kunnen we verwachten?

Door een gebrek aan energie (CAPE) maar een flinke omgeving met windschering kunnen de buien alsnog flink uitpakken. Meestal is het belangrijk dat de CAPE fors is om de buien voldoende energie te geven, maar soms kan dit verholpen worden door de mate aan windschering of forcering. Dit lijkt zaterdagavond het geval te zijn boven de Benelux met de invloed van het thermisch lagedrukgebied, extra forcering van PVA (Positieve Vorticiteits Advectie) voor de trogas. Het is dan ook niet uitgesloten dat er zich multicells ontwikkelen of een lokale supercell bij gunstige omstandigheden.

In de loop van de avond zorgt extra PVA voor het koufront voor en geeft ook convergentie aan de grond wat samen met de thermische vore genoeg forcering brengt voor enkele regen- en onweersbuien.
Er kunnen zich op zaterdagavond enkele multicells ontwikkelen met stevig onweer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken