0

De zomer heeft de Benelux bereikt met temperaturen die oplopen tot 25°C en meer. Dinsdag en woensdag kan het ook tropisch warm worden (T > 30°C). De warmte wordt wellicht woensdagavond afgesloten met onweersbuien vanaf de Franse grens. Een klassieke opeenvolging dus van zomerweer in onze contreien. Kan het hevig onweren of zal het wel meevallen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Woensdag wordt de kans op onweer groter, vooral in het zuidoosten waar de onstabiliteit het hoogst kan oplopen.

Warme lucht bereikt de Benelux

Het zomerde de afgelopen dagen/weken al stevig langs de Middellandse Zee en vandaag/de komende dagen komt de warme lucht eventjes op bezoek in de Benelux. Met een hogedrukgebied dat van over de Atlantische Oceaan genaderd is en zich vestigt ten (noord)oosten van België en Nederland ontstaat de ideale set-up voor warme lucht advectie. Aan de zuidwestkant van dit hogedrukgebied stroomt er namelijk subtropische lucht naar het noorden.

Aan de zuidwestkant van een hogedrukgebied bereikt subtropische lucht de Benelux. (Wetterzentrale)

Onderstaande animatie toont mooi hoe de warme lucht (rode kleuren) oprukt vanuit Noord-Afrika, over Spanje en Frankrijk naar België en Nederland. Woensdag en zeker donderdag schuift de warmere lucht weer verder door naar het oosten en komen we meer in een gematigd regime.

Evolutie van de temperatuur op 850 hPa (~1500 m).

Dinsdag en woensdag is de aangevoerde lucht het warmst met op deze dagen mogelijk tropische temperaturen (T > 30°C). De hoogste temperaturen lijken voor het zuidwesten van België met hier maxima tot 32-33°C. Het Nederlandse Harm43 berekent maxima tot 33-35°C, maar dat lijkt wat te hoog, wellicht veroorzaakt door een te droge bodem (en dus te weinig afkoeling door verdamping).

Hitte in Spanje en Frankrijk met maxima tot >40°C

Daar het in onze contreien tot 30°C kan worden, blijft de ergste hitte wel hangen in het zuiden van Frankrijk. Op 850 hPa kan de afwijking van de temperatuur daar meer dan 10°C worden. Op dinsdag, maandag focust de hitte zich vooral op het zuidwesten van Frankrijk, op woensdag op het zuidoosten.

Afwijking van de temperatuur op 850 hPa op woensdag 31 juli.

De weermodellen berekenen op grote schaal 40°C op maandag in het zuidwesten van Frankrijk en op dinsdag in het zuidoosten van Frankrijk. Regionaal kan het zelfs 41-42°C worden. Dit zijn zeer hoge waarden voor onze zuiderburen. Op de Olympische Spelen in Parijs lijkt de grootste hitte dinsdag/woensdag te passeren met maxima tot 34-36°C.

Maxima tot 42°C in het zuidwesten van Frankrijk.

Woensdag zwoel en onstabiel met thermisch lagedrukgebied

Woensdag ontstaat er boven Frankrijk een thermisch lagedrukgebied. Dat is een lagedrukgebied dat veroorzaakt wordt door (extreme) warmte aan het oppervlak. Deze warme lucht stijgt waardoor de luchtdruk daalt. Het thermisch lagedrukgebied schuift op woensdag vanaf Bretagne over Frankrijk naar Duitsland tegen donderdagochtend.

Een thermisch lagedrukgebied schuift woensdag/donderdag van ZW naar NO over.

Het thermisch lagedrukgebied wordt geassocieerd met verticale luchtbewegingen waardoor de dynamiek toeneemt. In combinatie met een toenemende onstabiliteit (hoge CAPE) mogen we vanaf woensdagnamiddag en/of avond een groeiende kans op onweersbuien verwachten. Hoe meer naar het noorden, hoe minder de onstabiliteit echt oploopt en hoe kleiner de kans op onweer daardoor.

Woensdag loopt de onstabiliteit hoog op, vooral in het zuidoosten van de Benelux.

Tropisch weer gevolgd door single-cell en pulse-cell onweer?

Gezien de geringe windschering (shear) en de hoge onstabiliteit (CAPE) lijkt het buientype single-cell / pulse storm te worden. Hoe meer naar het zuidoosten van de Benelux, hoe hoger de onstabiliteit, en hoe feller het onweer zou kunnen uitpakken. De voorlopige analyse is dan ook een verhoogde kans op onweersbuien in de loop van woensdagnamiddag. De buien komen binnen vanaf de Franse grens, of ontstaan boven België, en zijn het felst in de oostelijke regio’s. Daar is eveneens de kans op significante hagel het grootst. Momenteel berekenen onze weerkaarten hagelgroottes tot maximum 2/3 cm/

Maximale hagelgrootte volgens GFS.

We volgen het met NoodweerBenelux de komende dagen uiteraard goed op en houden jullie op de hoogte. Zodra de hoge resolutie weermodellen beginnen binnen te komen zullen we meer zicht krijgen op de onweerskansen.

Woensdagnamiddag en avond trekken er vanaf het zuidwesten (onweers)buien over de Benelux.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken