Weersverwachting komende dagen: Zomerse week in het verschiet!

De komende dagen zorgt een hogedrukgebied voor een stabiel en zomers weertype in de Benelux. De aangevoerde lucht wordt geleidelijk zachter, waardoor tropische waarden mogelijk zijn. In het midden van de week nadert een thermisch lagedrukgebied vanuit Frankrijk en neemt de kans op een onweersbui toe, maar ook daarna blijft het verder zomeren met maxima tussen 20-25 graden, al neemt de onzekerheid geleidelijk wel verder toe.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Weerbeeld in Europa
Een hogedrukgebied ligt in de buurt van het Verenigd Koninkrijk. Ten zuiden van de Benelux ligt een stationaire neerslagzone die de afgelopen dagen voor veel regen zorgde in het zuiden van België en Luxemburg. Het zuiden van Europa kent een vlakke luchtdrukverdeling, kenmerkend voor hoge temperaturen. Hoge temperaturen impliceren immers een lagere luchtdruk omdat warme lucht wil stijgen.

De tropische hitte bevindt zich dan ook duidelijk ten zuiden van dat stationaire front. De gekende regio’s, zoals Spanje, Italië en de Balkan vertoeven allemaal in zeer warme lucht met temperaturen (ruim) boven 30 graden. Lokaal is zelfs een 40 graden niet uitgesloten. Het is een stukje van die warme lucht die ons komende week zal bereiken, zonder grote thermische excessen te kennen.

Weersverwachting komende dagen
Maandag wordt een zonovergoten dag in een groot deel van de Benelux. Enkel in het noorden van Nederland is er in de ochtend wat ochtendgrijs mogelijk en later op de dag ook enkele onschuldige hoge wolkensluiers. De aangevoerde lucht wordt opnieuw een tikje warmer en dat levert zomerse temperaturen op op uitgebreide schaal. De maxima klimmen richting 23 graden in de Ardennen, 25 graden in het noorden en 25-28 graden elders. In enkele grootsteden is 29 graden niet uitgesloten door het urbane karakter. De wind waait zwak, soms matig uit het zuidoosten. Later op de dag kan een zeebries ontstaan.

Ook dinsdag wordt het opnieuw zonnig, al trekken nu meer hoge wolkenvelden over. De zon heeft hier echter geen probleem mee en het kwik stijgt verder door waardoor tropische temperaturen in zicht komen in de zuidelijke helft van de Benelux. In het noorden blijft het koeler door een aanlandige wind én minder hoge temperaturen op enige hoogte. De maxima schommelen uiteindelijk tussen 22 en 30 graden. Lokaal is 31 graden of 32 graden niet uitgesloten. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten, met een zeebries later op de middag.

Woensdag start minder zonnig dan de voorgaande dagen met beduidend meer hoge en middelhoge bewolking. In de loop van de dag krijgt de zon meer ruimte en veert het kwik, vooral in het zuiden, opnieuw op richting tropische waardes. In het noorden blijft het opnieuw wat koeler met maxima rond 25 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten. Tegen de avond en nacht neemt de kans op een bui toe vanuit Frankrijk, maar dit is nog sterk onzeker.

Op donderdag ligt een thermisch lagedrukgebied, dat eerder ontstond boven de hitte in Frankrijk, boven onze contreien. Dit levert een complex én vooral onzeker weerbeeld op. Reeds in de ochtend zijn enkele buien mogelijk, eventueel met onweer. Later op de dag, als het kwik opnieuw stijgt, neemt de kans op onweer verder toe. Het is nog te vroeg om regio’s aan te duiden met de hoogste kans omdat een kleine verschuiving voor grote veranderingen kan zorgen. De maxima lopen uiteen van 21-23 graden in het noorden tot 28 graden elders, mits voldoende zonneschijn. Indien de hoeveelheid zon beperkt blijft, dan wordt het maximaal 25 graden.

Vrijdag liggen we opnieuw in iets koelere lucht achter de regen- en onweersbuien. Het blijft overwegend droog, al blijft de kans op een bui of onweer wel aanwezig, vooral dan in het oosten. De temperaturen schommelen wel nog steeds tussen 20-25°C met een zwakke tot matige wind uit het westen.

In het weekend neemt de onzekerheid opnieuw toe, maar een algemene trend is dat de invloed van een lagedrukgebied opnieuw groter wordt op de Benelux. In het zuiden van Europa blijft het warm tot heet en de Benelux zit daarbij op de wip. De temperaturen lijken dus tussen 20-25 graden te schommelen met opklaringen, maar ook kansen op een bui. De wind waait daarbij matig uit (zuid)westelijke richtingen.

En op de langere termijn?
Voor de komende week is er een vrij goede betrouwbaarheid. De temperatuur zit in de lift en bereikt dinsdag en/of woensdag tropische waarden in België en mogelijk ook het zuiden van Nederland. Tijdens het weekend neemt de onzekerheid toe en ook volgende week blijft de onzekerheid aanwezig. Opvallend, of net niet, is dat de neerslagkansen opnieuw tevoorschijn komen, wat dus doet vermoeden dat de kans op buien en/of onweer opnieuw toeneemt. De temperatuur blijft daarbij schommelen rond een zomerse 25 graden, wat perfect normaal is voor de tijd van het jaar. Een echt langdurig droge periode lijkt er dus nog altijd niet in te zitten.

Voor de tweede decade van augustus ziet het er opnieuw allemaal een stuk minder uit. Zowel het Europese weermodel als de Amerikaanse tegenhanger laten de invloed van lagedrukgebieden opnieuw toenemen. Op die manier wordt het opnieuw wisselvalliger met ook koelere lucht uit het noordwesten en geen zomerse temperaturen meer. De warme lucht blijft op die manier ten zuiden en ten oosten van de Benelux. Gelukkig is deze ontwikkeling nog ver in de toekomst, maar het is wel een aandachtspunt, gezien de zomer dit jaar moeite heeft om standvastig te zijn.
