1

Op maandag 16 mei 2022 vond er een totale maansverduistering plaats. In de Benelux ging het eerder om een partiële variant die omwille van de vele wolken nauwelijks zichtbaar was. Elders in de wereld was de totale eclips wel te zien en op sommige plekken viel er nog een klein stukje licht in op de maan, waardoor de golflengte van de kleur rood tot uiting kwam. In dit geval kreeg de maan een eerder roodachtige schijn, een bloedmaan. In deze illustratieve blog zetten we de mooiste, wereldwijde beelden van de maansverduistering in de kijker.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hoe ontstaat een maansverduistering?

Illustratieve afbeelding: maansverduistering

Bij een maansverduistering komen de Maan, de Aarde en onze Zon op één lijn te staan. Onze Zon laat haar zonnestralen vallen op 1 zijde van onze planeet, hier is het dag. Aan de andere kant van de planeet kan het zonlicht niet invallen, hier is het dus nacht. De grenzen van het zonlicht worden op bovenstaande afbeelding aangeduid met grijze gearceerde lijnen. Binnen deze grenzen kan het zonlicht niet of nauwelijks worden waargenomen. Op 16 mei bewoog de Maan zich langzaam doorheen het schaduwgebied van de Aarde, waardoor de Maan dus geen rechtstreeks zonlicht meer krijgt van onze Zon. Hierdoor wordt deze verduisterd en spreken we dus van een maansverduistering!

Wie de volledige maansverduistering wou zien, moest naar Zuid-Amerika en het oosten van Noord-Amerika. Hier was de Maan om 06.11u (onze zomertijd) maximaal verduisterd. De Maan bevond zich dan volledig in de kernschaduw van de Aarde. Hierdoor viel er geen direct zonlicht meer op onze Maan. Een klein beetje zonlicht kon echter wel nog invallen op onze atmosfeer, waardoor het gebroken werd en uiteindelijk wel nog het oppervlak van de Maan kon bereiken. Dit gebroken zonlicht bestaat voornamelijk uit rood licht, waardoor de Maan een rode gloed kreeg. De bloedmaan was een feit.

Totale maansverduistering op 16 mei: globale zichtbaarheid (Fred Espenak/NASA)

Hieronder zetten we de mooiste, wereldwijde plaatjes op een rij.

Maansverduistering: foto’s wereldwijd

Verenigde Staten

Europa

Eindigen doen we met dit prachtige plaatje vanuit Zwitserland!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken