13 mei 2022 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Goed nieuws voor de liefhebbers van zon- of maansverduisteringen. Er komt er weer ƩƩntje aan en dat zal ook te merken zijn in de Benelux. Op maandag 16 mei 2022 is er een totale maansverduistering. In de Benelux zal het eerder gaan om een partiƫle variant. Elders in de wereld zal er nog een klein stukje licht invallen op de maan waardoor de golflengte van de kleur rood tot uiting zal komen. In dat geval krijgt de maan een eerder roodachtige schijn. We spreken in dat geval van een bloedmaan.

Tijdstip van de totale maansverduistering

Wie een deel van de maansverduistering wil zien, zal vroeg moeten opstaan. De maan trekt iets na 3u in de nacht in de bijschaduw van onze Aarde. Dit kunnen veel mensen niet waarnemen met het blote oog. Hou dus zeker je telescoop bij de hand. Iets na 4u20 zal de maan in de kernschaduw van de Aarde terechtkomen. Vanaf dit moment is het mogelijk om de partiĆ«le maansverduistering in de Benelux te zien. Doordat de maan nog maar 10Ā° boven de horizon staat, is het essentieel om een hogere locatie op te zoeken zodat u de maan daadwerkelijk ook kan zien.

Tijdens een maansverduistering wordt een hap uit de maan genomen.

Weersverwachting tijdens de maansverduistering

Om optische verschijnselen en/of andere verduisteringen goed te kunnen waarnemen aan de hemel, moet uiteraard ook de weersverwachting gunstig zijn. Wolken durven nogal eens roet in het eten gooien tijdens spectaculaire events. Denk maar aan vallende sterren, lichtende nachtwolken,…

Volgens de laatste uitdraai van het Amerikaans weermodel (GFS) wordt er veel bewolking verwacht in de nacht van zondag op maandag. Dat zou betekenen dat we de totale maansverduistering niet kunnen waarnemen in de Benelux. Duimen dat het weerbeeld dus nog iets zal wijzigen.
De cirkeltjes met bewolking zijn vooral boven Belgiƫ sterk ingekleurd wat erop wijst dat er weinig ruimte is voor opklaringen. In Nederland kunnen ze de maansverduistering mogelijk wel waarnemen!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Komt het straks tot een hittegolf in juni?

5 uren geleden - 2 min. lezen

April 2023: koud, nat en vrij somber

18 uren geleden - 6 min. lezen