6 februari 2015 - 3 min. lezen 0 reacties

Vertrek je dit weekend richting de Alpen, dan kan je genieten van een mooie, zonnige, week. Prima reisweer dus! Eerst valt er nog wat sneeuw op zondag en maandag met uitzondering van de Franse Alpen, die blijven nagenoeg neerslagvrij. Op de meeste plaatsen ligt echter genoeg sneeuw, verse sneeuw, want het heeft van tijd tot tijd behoorlijk gesneeuwd. Deze sneeuwval viel bij lage temperaturen zodat de dalen nu ook zo goed als zeker overal mooi besneeuwd zijn.

Een tekort aan sneeuw is er eigenlijk nergens. Het slechtst bedeeld is momenteel het gebied in Karinthië, zuidelijk Oostenrijk en Zuid-Tirol in Italië maar ook in die gebieden zijn er plaatsen waar er voldoende sneeuw ligt. Verder doen de sneeuwkanonnen hun werk, dus zorgen maken is niet nodig. Het ziet er gewoon goed uit en een krachtig hogedrukgebied neemt de regie in handen zodat voorlopig mooi wintersportweer op het programma staat met weinig neerslag.

Prima reisweer op zaterdag

Voor degene die zaterdag gaan rijden naar de Alpen verwacht ik onderweg geen neerslag. Dat is natuurlijk zeer prettig tijdens de reis. De temperaturen zijn wel laag. Al snel zakt de temperatuur onder het vriespunt zodra u vertrekt richting de Alpen. Voor de vroege vogels die in de nacht van vrijdag op zaterdag gaan rijden, houd rekening met matige vorst. Handschoenen, sjaal en muts paraat als u even een frisse neus gaat halen tijdens uw stop.

ECMWF zaterdag
ECMWF bewolking

Bovenstaande weerkaartjes tonen de verwachting van de maximum temperatuur en de hoeveelheid bewolking in de middag. De wind is over het algemeen vrij rustig en komt uit richtingen tussen noordwest tot west. Zelf ook gratis de weerkaarten bekijken voor België en Nederland? Sinds 2014 tekenen we zelf weerkaarten aan de hand van het Amerikaans weermodel (GFS). Altijd super interessant!

Vanaf zondag tot dinsdag vooral aan de noordkant sneeuw

Sneeuw Alpen zondag

Zondagochtend als u de gordijnen open doet kan het wel eens sneeuwen. Afhankelijk van waar u zit in de Alpen. De noordkant krijgt dan een periode met sneeuw die tot dinsdagochtend kan aanhouden. Daarna komt het beloofde zonnige weer.

neerslagtotaal GFS

Houd rekening met 20 tot 40 cm totaal aan verse sneeuw. De gebieden richting het oosten van Oostenrijk krijgen het meeste. Het weermodel is wat enthousiast met de hoeveelheden, vandaar dat ik wat lager inzet.

Hogedruk Nordstau GFS
Hogedruk Centraal Europa gfs

De neerslag valt uit een Nordstau-situatie, maar vanaf dinsdag schuift het hogedrukgebied wat meer naar Centraal-Europa. Dan zijn we alle neerslagperikelen kwijt en komt de zon zeer goed voor de dag. Ook zullen er nog gebieden zijn met bewolking, afhankelijk van de exacte positie van het hogedrukgebied.

Zoals het er nu naar uit ziet blijft het dan tot aan het volgende weekend zo goed als droog. Woensdag en donderdag zijn de temperaturen dan wel wat hoger door een zuidelijke stroming. Dit mag de pret echter niet drukken. De weersverwachting voor de Alpen meer in detail bekijken? Gebruik het weer op uw locatie voor ruim 800.000 locaties in Europa (inclusief sneeuwvoorspellingen).

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen