427

Winterliefhebbers zullen de komende 10 dagen alvast op hun honger blijven zitten. Na de kleine korte “winterprik” van de afgelopen week evolueren we de komende dagen naar zacht en wisselvallig antiwinterweer met vaak regen en oplopende temperaturen. Nachtvorst verdwijnt volledig uit het weerbeeld en storingen vinden hun weg makkelijk richting de Benelux. De kansen op een witte Kerst lijken (hoewel het nog buiten de betrouwbare termijn ligt) momenteel zeer klein.

Wauw! Onze crowdfunding voor de eigen app is live! 📣

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Zacht en wisselvallig antiwinterweer

Algemeen weerbeeld

Een rug van hogedruk schuift dit weekend dichterbij. Dat zorgt voor een tijdelijke stabilisatie van het weerbeeld op zondag. Begin volgende week schuift deze rug vervolgens verder naar het oosten en richt de straalstroom zich op onze contreien. Verschillende trogjes en bijbehorende storingen kunnen ons dan bereiken, met regelmatig regen. In het tweede deel van de week zou het opnieuw wat droger kunnen worden.

Zondag beste dag van het weekend

Zaterdag zorgt de nabijheid van een storing nog voor veel wolken, met ook regelmatig nog regen of buien. Zondag zorgen drukstijgingen tijdelijk voor een fraaier weerbeeld met zon en wolkenvelden. Tegen de avondperiode neemt de bewolking echter toe vanaf het westen, op nadering van een warmtefront. Het wordt gevoelig zachter, bij temperaturen rond gemiddeld 7 of 8°C.

Zondag verloopt droger, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe op nadering van een warmtefront.

Zacht en wisselvallig weerbeeld

Begin volgende week vinden storingen opnieuw de weg naar de Benelux. We evolueren dan naar een zacht en wisselvallig, volledig antiwinters, weertype. Regelmatig valt er dan regen en de temperaturen blijven aan de hoge kant voor december, zowel ‘s nachts als overdag. Van nachtvorst is er zelfs helemaal geen sprake meer. Vooral op maandag wordt het, na de passage van het warmtefront, zeer zacht met temperaturen boven 10°C.

Kansen op winterweer

Temperatuurpluim antiwinters

De temperatuurpluim voor de komende 2 weken is alles behalve winters… De rest van de week blijft het veel te zacht voor december, met temperaturen rond de grens van 10°C. Zo lijken we opnieuw af te stevenen op het type winterweer van de afgelopen jaren, met een traditionele westcirculatie die een anti-winterse setting oplevert op de weerkaarten…

De kansen op nachtvorst zijn nihil te noemen en ook op de langere termijn zien we niet meteen signalen voor beterschap. Op basis van de huidige weerkaarten lijken ook de kansen op een witte Kerst voorlopig klein, al kan er op de termijn van 14 dagen nog veel veranderen op de weerkaarten…

Wat brengt de lange termijn?

De kaarten van het Europese weermodel spreken boekdelen… Tot en met 20 december zullen de temperaturen boven de normaal blijven liggen. Daarna zouden we evolueren naar meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Mogen we tegen de jaarwisseling nog eens een winterprikje verwachten?

Kansen op winterweer?

Helaas moet ik, op basis van de huidige analyse van de weerkaarten, de kansen op structureel winterweer op rood zetten… De komende 14 dagen wordt het anti-winters, dat staat vast. Laat ons allen hopen dat de weerkaarten de komende tijd bijdraaien en we tegen de jaarwisseling nog een winterse verrassing mogen verwachten!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen