17

We werden de afgelopen dagen verwend met veel zonnige perioden en temperaturen tussen 15 en 20 graden. Ook dinsdag en woensdag is dat nog het geval, maar vanaf donderdag verhoogt de kans op wisselvalligheid. Daarbij neemt ook de wind wat in kracht toe. Of we vertrokken zijn voor een herfstig weertype, kan u hier lezen!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weer in Europa

West-Europa wordt gedomineerd door een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren. Boven Centraal-Europa ligt een zwakke neerslagzone. Nog meer naar het zuiden, tussen Griekenland en Italië, bevindt zich een zwak lagedrukgebied met daarrond stevige onweersbuien (in de vorm van convergentielijnen). De temperaturen liggen rond de Middellandse Zee nog rond 25 graden, meer naar het noorden, zoals gebruikelijk, koeler. Verder op de Atlantische Oceaan liggen storingen klaar die later voor wisselvalligheid zoeken.

Europese weerkaart van dinsdag 11 oktober

Weersverwachting komende dagen

Woensdag nadert een wolkenband vanaf het westen. Het zal bijgevolg minder zonnig zijn dan de afgelopen dagen. In eerste instantie is het vooral hoge bewolking, maar later ook middelhoge bewolking. Het blijft zo goed als droog. Hoe meer naar het oosten, hoe meer ruimte er nog is voor zonneschijn. De temperaturen liggen tussen 13 en 16 graden. Er staat een zwakke wind uit zuidelijke richtingen.

  • In de ochtend is er ook kans op nachtvorst/grondvorst, meer info: HIER
Maxima op woensdag 12 oktober

Donderdag start zwaarbewolkt met ook van tijd tot tijd wat lichte regen of motregen. Geleidelijk wordt het droger en verschijnen ook enkele (brede) opklaringen, maar een licht buitje blijft mogelijk. In de late namiddag en tegen de avond neemt de bewolking opnieuw toe vanaf de Franse grens en kan er opnieuw lichte regen of motregen vallen. De maxima liggen wederom tussen 13 en 16 graden. Er staat meer wind dan de afgelopen dagen met een zwakke tot matige wind uit zuidwestelijke hoek.

Maxima op donderdag 13 oktober

Vrijdag start overal zwaarbewolkt met wat regen, maar geleidelijk komen opklaringen opzetten vanaf het westen. Het duurt tot de avond eer deze opklaringen ook het oosten van de Benelux bereiken. Aan de maxima verandert niet veel. Deze blijven schommelen tussen 13 en 17 graden. Eerst waait de wind nog matig uit zuidwestelijke hoek, later is dat eerder westen tot noordwesten.

Maxima op vrijdag 14 oktober

Ook in het weekend blijft de wisselvalligheid aanhouden met af en toe wat regen of een bui. De temperaturen blijven nog steeds schommelen tussen 15 en 20 graden. Meer daarover in onze volgende weerberichten!

Weersverwachting langere termijn

Vanaf het weekend worden de weerkaarten onzeker. Een hoogtetrog zakt uit op de Atlantische Oceaan waardoor boven het Europese vasteland een stevig hogedrukgebied wordt gevormd met warme lucht. De precieze positie van deze systemen is nog onzeker, maar indien de warme lucht ons kan bereiken dan zijn temperaturen boven 20 graden niet uitgesloten. Indien de invloed van de lagedrukgebieden groter blijft, dan blijft de wisselvalligheid aanwezig en blijft het kwik schommelen rond 15 graden.

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen