102

Een actieve straalstroom zorgt momenteel voor een zonaal weertype in West-Europa. Februari is daardoor duidelijk zachter dan normaal gestart. Waar is de winter? Komende dagen alvast veraf. Vanaf het weekend wordt de kans op zon groter en wordt het ook iets zachter. Voorlopig staat er geen winterweer op de weerkaarten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zonaal weertype

Het geblokkeerde weerpatroon met een hogedrukblokkade over Europa is verdwenen. De straalstroom is aangesterkt en heeft zich zonaler op West-Europa gericht. Het resultaat is dat we momenteel met een (licht) wisselvallig weertype kampen met regelmatig veel wind. De temperaturen liggen ook duidelijk hoger dan het langjarig gemiddelde voor begin februari.

Een zonaal weertype domineert West-Europa.

Af en toe wat regen

Elke dag kan er wat regen vallen, maar de hoeveelheden blijven eerder beperkt. Op vrijdag trekt een actievere regenzone van NW naar ZO over de Benelux. De temperaturen schommelen tussen 8 en 10°C.

Volgende week meer zon?

Zondag/maandag begint de straalstroom wat meer te meanderen dankzij opbouwende hogedruk boven Europa. De aangevoerde lucht komt daardoor wat meer uit het zuiden en wordt daardoor warmer en droger. Dat betekent dat we begin volgende week wellicht wat meer zon krijgen en dat de temperaturen klimmen tot 10°C en meer.

Opbouwde hogedruk over Europa begin volgende week.

Eerder lente dan winter

Wie de temperatuurkaart bekijkt ziet dat het meer lente wordt dan winter begin volgende week. Op veel plaatsen en rond de Middellandse Zee stijgen de temperaturen (ruim) boven 10°C. Wie de winter wil voelen moet naar Scandinavië of het uiterste (noord)oosten van Europa.

Winterse signalen

Is de winter dan definitief gedaan? Het is nog te vroeg om dat te zeggen, maar alle signalen staan nog steeds op rood.

MJO

De MJO-index is neutraal tot in fase 3-4. Deze fase bevordert een zonaal regime over Europa. Op de lange termijn lijkt er een mogelijkheid tot migratie naar zone 4-5 en dat kan de kans op een hogedrukrug met kouder weer over West-Europa doen toenemen.

Polar Vortex

De voorspelde opwarming in de stratosfeer en bijhorende verzwakking lijkt er voorlopig niet te komen. Komende weken blijft de snelheid hoger dan normaal. We kampen dus aanhoudend met een sterke Polar Vortex. Ondanks een beperkte tot afwezige koppeling bevordert dit een zonaal regime van de straalstroom.

De Polar Vortex blijft sterker dan normaal. (Simon Lee)

Lange termijn

Onderstaande pluimen tonen geen winterweer voor alvast de komende 10 dagen. Volgende week gaat de amplitude van de temperaturen wel omhoog, wat betekent dat er meer opklaringen verschijnen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

17 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen