28 november 2013 - 3 min. lezen 40 reacties

Terwijl de halve wereld deze avond komeet ISON volgt en zijn doortocht voorbij de zon gaan wij u in dit artikel de laatste update rond winterweer anno 2013-2014 meegeven. De diverse weerkaarten ogen namelijk behoorlijk interessant met een nieuwe (tweede) winterprik rond de periode van Sinterklaas. Leest u even met ons mee.

Opbouw hogedrukgebied

We weten allemaal dat Europa het de afgelopen jaren wat moeilijker heeft met ronduit winterse weerkaarten. Oké, vorig jaar duurde de winter tot ver in maart en viel er geregeld de nodige sneeuw. Als we dit vergelijken met wat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan ontstaat, is dit niet te vergelijken. Regelmatig gaat de situatie in Noord Amerika geheel los met een stuk van de poolwervel die sterk naar het zuiden wordt geïnjecteerd.

Afgelopen weken is er bij ons dan ook weinig gebeurd wat winterweer betreft (m.u.z. van de winterse neerslag in het westen van België). Ook op het niveau van de stratosfeer is er weinig aan de hand geweest. Zo ontbreekt nog steeds een gevoelige opwarming op het 10 hPa niveau. Het uitblijven van een SSW (sudden stratospheric warming) moeten we goed opvolgen de komende maanden en de correlatie met het weerbeeld in de troposfeer.

Winters rond Sinterklaas

Gelukkig hoeft de situatie in de stratosfeer niet altijd te betekenen dat we geen winterweer kunnen krijgen. Dat bewijzen de jongste weerkaarten van het ECMWF en UKMO. Met de opbouw van een log hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan stroomt aan de oostelijke flank koelere tot polaire lucht richting Nederland en België.

winters rond sinterklaas
Globale situatie volgens het Europees weermodel (ECMWF).

Aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied tussen IJsland en de Azoren ontwikkelt zich een log (dik) hogedrukgebied met aan de oostelijke flank instroom van koelere lucht. Hierin ontwikkelen zich (winterse) buien die in de Ardennen snel resulteren in sneeuwbuien. De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat GFS 12:00 minder uitgesproken is deze avond en zinspeelt op een west-circulatie.

Meer updates? Check via sociale media

Doordat deze weerkaarten iedere dag onderhevig zijn aan kleine verschillen kan u de ontwikkelingen het best ook volgen op onze Facebookpagina. Via NoodweerBenelux kan u iedere dag terecht voor de laatste weetjes ! Heeft u zelf tips voor de komende winterperiode of suggesties tot berichtgeving? Laat het ons dan weten via het reactieformulier.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen