25 september 2015 - 3 min. lezen 1 reacties

We zijn er wat laat mee in de berichtgeving op de website, maar we willen de mooie foto’s met de eerste serieuze sneeuwval in de Alpen graag met jullie delen. Vooral aan de noordkant van de Alpen is afgelopen woensdag een behoorlijk pak sneeuw gevallen. Daar werd de snikhete zomer, die veel hitterecords opleverde, afgesloten met een dik pak sneeuw. Kijk even mee naar onderstaande foto’s en webcamafbeeldingen.

Hierboven afgebeeld de Grossglockner. Dit is de hoogste berg van Oostenrijk en deze berg is dan ook zeer in trek voor de toeristen. Zowel in de winter als in de zomerperiode is het hier voor iedereen goed vertoeven. Bekend is onder andere het nationaal park “Hohe Tauern”. De weg naar de top is zeer in trek voor motorrijders, maar met de auto is dit ook een beleving. Deze weg is in totaal 48 km lang en kent 36 vlijmscherpe haarspeldbochten. De top van de weg ligt op 2504 meter hoogte. Er zijn vele bezienswaardigheden en wandelroutes.

Winters boven 2000 meter = watertanden!

sneeuw Schmittenhohe1 (1)
Ook op de Schmittenhöhe is het winters. Afbeelding is op 2000 meter hoogte. (Bergfex)
sneeuw Schmittenhohe (1)
Inmiddels is de dooi langzaam ingetreden. Deze afbeelding is van 25-09-2015 (Bergfex)

De Schmittenhöhe is een bekend skigebied in de deelstaat Salzburgerland in Oostenrijk. Het hoort bij de plaats Zell am See. Het dorp ligt op 939 meter hoogte en de top bereikt men op 1949 meter. Het gebied is door de noordelijke ligging sneeuwzeker, maar mocht het tegenvallen qua sneeuw, dan kan men uitwijken naar de naastgelegen gletsjer in Kaprun. De Kitzsteinhorn heeft een top van ruim 3000 meter hoogte.

sneeuw-Alpen-ECMWF-23-09-2015
Een koufront veroorzaakte woensdag (23-09-2015) sneeuwval in de noordelijke delen van de Alpen.

Oorzaak sneeuwval?

Een koufront, gevuld met voornamelijk koudere lucht op hoogte, zagen we al verschijnen op de weerkaart. Dit lag in de nacht naar woensdag net ten noorden van de Benelux en trok opvullend richting de Alpen. De luchtsoort was van polaire oorsprong zodat de sneeuwgrens kon dalen naar 1500 meter hoogte. In deze tijd van het jaar warmt de Noordzee en de zon de aangevoerde lucht nog wat op zodat de dalen nog geen sneeuw hebben gezien. Dit kan later in het seizoen wel gaan gebeuren.

Met de vraag of deze forse sneeuwval (er viel op een enkele plek een halve meter) normaal is, kan ik dit bevestigen. Dit hoort bij het klimaat in de Alpen. De komende tijd wordt er voorlopig geen sneeuwval meer verwacht en loopt de vorstgrens regelmatig op naar 2000 meter of hoger. Toch zullen de gletsjers deze sneeuwval dankbaar zijn. Er is veel ijs verloren gegaan deze zomer.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen