21 december 2022 - 3 min. lezen
2 reacties 2

Niet alleen in de Benelux is het weerbeeld helemaal omgeslagen met regen en wind. Ook in de Alpen voert een sterke zuidwestelijke luchtstroming zeer milde lucht aan. De komende dagen wordt daarbij een aanzienlijke hoeveelheid neerslag verwacht die onder vloeibare vorm valt tot meer dan 2000 m. Het nog dunne, prille sneeuwdek zal hierdoor serieus afzien en op veel plaatsen onder 2000 m helaas verdwijnen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

ZW-stroming met zeer zachte lucht

Tussen lagedruk (ten westen) en hogedruk (ten oosten) in staat er de komende dagen een dominerende zuidwestelijke luchtstroming in Europa. Dat valt duidelijk op in onderstaande kaart. De jetstream is ZW-NO georiënteerd. Met deze luchtstroming wordt milde lucht aangevoerd die de winterse temperaturen ver terugdrijft op het continent.

Strakke ZW-NO luchtstroming op 300 hPa (Jetstream).

Veel regen op vrijdag

De frontale structuur van het laag ten westen van Frankrijk beweegt vrijdag over West-Europa en het warmtefront botst op de westelijke en noordelijke Alpen. Daar krijgt de neerslag een extra stuwing waardoor er veel neerslag kan vallen. Met het instromen van de zachte lucht gaat de sneeuwgrens omhoog tot 2200-2400 m en kan er lagerop 20-50 liter water vallen per vierkante meter, en lokaal nog meer. Dat is uiteraard rampzalig voor het nog dunne en gevoelige sneeuwdek dat snel zal inklinken, smelten en verdwijnen.

Een warmtefront trekt over de Alpen.

Boven 2000-2500 m kan een dik pak sneeuw vallen. Mogelijk zelfs meer dan 1 meter in het Mont-Blanc massief. Dat is gunstig voor de gletsjers en de hoge skigebieden, maar tegelijk zal ook het lawinegevaar tegen de kerstvakantie sterk toenemen. Absoluut geen ideaal scenario dus.

Sneeuwval op hoogte, veel regen in de lagere gebieden. (Bergfex)

De zuidkant van de Alpen blijft gespaard

Gaat het dan overal regenen in de Alpen? De zuidkant (Italiaanse Alpen) blijft wellicht gespaard van het waterballet. Hier kan de zon zich vrijdag zelfs van tijd tot tijd laten zien. Ook in de inner-Alpiene gebieden verwachten we minder regen.

Vooral veel neerslag in het westen en noordwesten. Ten zuiden van de hoofdkam blijft het droog. (Wetteronline)

Kouder weer na Kerstmis?

Begin volgende week tonen de meeste weermodellen een zwakke trog die van west naar oost over Europa trekt. Deze trog gaat gepaard met een advectie van koudere lucht, voorafgegaan door een koufront. Dat front zou voor wat sneeuw kunnen zorgen tot lage hoogte, maar de hoeveelheden lijken voorlopig wel beperkt. Bovendien zouden hogedrukgebieden met zachtere lucht het roer alweer snel overnemen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen