13 februari 2020 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Vanaf vandaag worden de WK afstanden geschaatst op de snelste baan ter wereld: de Utah Olympic Oval in Salt Lake City in Amerika. De hamvraag is: “Gaan er wereldrecords sneuvelen?”

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Omstandigheden voor snelle tijden

Eerst even terug naar de basis: welke omstandigheden heb je nodig om snelle tijden te kunnen schaatsen?

De luchtdruk speelt hierin een belangrijke rol. Hoe lager de luchtdruk, hoe kleiner de luchtweerstand. De luchtdruk daalt naarmate men hoger komt. Hierdoor is de luchtweerstand een stuk kleiner op hooggelegen ijsbanen zoals in Salt Lake City, dan op de ijsbanen in de Benelux. Per 100 meter hoogte neemt de rondetijd gemiddeld met ongeveer 0,1 seconde af.

Hooglandbanen (banen die meer dan 500 meter boven zeeniveau liggen) zijn dus meer dan een halve seconde per rondje sneller dan die in de Benelux. In de volgende tabel zijn van enkele bekende banen de hoogte en de gemiddelde luchtdruk weergegeven. Daarnaast is het verschil op de 1500 meter, ten opzichte van Heerenveen, berekend.

De temperatuur heeft ook een effect op de tijden. Koude lucht krimpt in en heeft daarom bij gelijke luchtdruk een hogere luchtdichtheid dan warme lucht. Door deze hogere luchtdichtheid ondervindt een schaatser meer luchtweerstand. Koude lucht is daarnaast ook zwaarder dan warme lucht. Idealiter is een redelijk koude luchtlaag vlak boven het ijs nodig om de ijs-wrijvingsweerstand zo klein mogelijk te houden.Op de hoogte van het bovenlichaam van een schaatser moet het dan alweer warmer zijn, omdat de luchtweerstand daar zo klein mogelijk gemaakt moet worden.

In Thialf in Heerenveen probeert men dit te bereiken door 50 cm hoge kussens te gebruiken, die de koude lucht op het ijs moeten houden, terwijl de temperatuur in de rest van de hal een stuk hoger moet zijn.

Drukverdeling op donderdag 14:00 uur (lokale tijd)

Weersomstandigheden tijdens deze WK afstanden

Een gemiddelde dag in februari in Salt Lake City heeft als maximumtemperatuur +6 en als minimum -4 °C. De donderdag en de vrijdag worden gekenmerkt door veel zon en daardoor al een redelijke dagelijkse gang. Donderdag komt uit op een graad of 7, terwijl vrijdag de 8°C wordt bereikt. In de nacht naar vrijdag koelt het af naar een graad onder 0. Op donderdag heerst er hoge druk, namelijk 1023 hPa. Deze druk neemt in de loop van de dag af, naar 1015 hPa op vrijdag tijdens het schaatsen.

Er moet wel een opmerking geplaatst worden bij de waarden van de druk. Deze zijn gegeven als Mean Sea Level Pressure (MSLP). Dit is dus de druk die op 0 meter heerst. Salt Lake City bevindt zich op 1300 meter boven zeeniveau, dus de druk is hier veel minder dan de MSLP. Er is een ingewikkelde formule om van MSLP naar actuele druk te gaan, maar daar gaan we hier niet verder op ingaan. Een vuistregel is dat per 100 meter stijging, de druk ongeveer met 10 hPa daalt. Dit betekent dus bijvoorbeeld een druk van ongeveer 893 hPa op donderdag.

Ook op zaterdag blijft het nog droog en liggen de temperaturen ’s middags rond een graad of 7. De luchtdruk is weer opgelopen tot 1021 hPa (MSLP). In de loop van de dag wordt de bewolking steeds dikker en in de nacht van zaterdag op zondag gaat het regenen vanuit het zuidoosten. De temperatuur daalt nauwelijks en blijft steken op 5 °C. De druk daalt naar 1013 hPa (MSLP). In de loop van de avond en nacht naar maandag gaat de regen over in sneeuw.

Maximumtemperatuur op vrijdag

Conclusie

Alles overziend, verwacht ik dat de kans op wereldrecords het grootst is op vrijdag en zondag. De voornaamste reden hiervoor is de lage luchtdruk op deze dagen. Op die dagen worden onder andere de 500 meter en de 1500 meter gereden, waarbij bij de mannen de Rus Pavel Koelizjnikov en de Nederlander Thomas Krol de aangewezen personen lijken om deze wereldrecords te schaatsen.

Bij de dames zijn dit de Japanse dames Nao Kodaira en Miho Takagi. De regen op zondag kan er eventueel voor zorgen dat de tijden op zondag iets langzamer uitvallen. De vochtige kleding van de toeschouwers kan ervoor zorgen dat het ijs na de eerste paar ritten al een stuk minder snel is.

Het programma kunt u hier vinden: https://www.schaatsen.nl/kalender/2020/2/isu-wk-afstanden/

Regen op zondag 12:00 uur (lokale tijd)

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken