22 september 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Tussen 19 en 26 september 2021 vindt het wereldkampioenschap wielrennen plaats in België. De tijdrit en de mixed relay zijn al gereden. Wat nog rest is de wegwedstrijd voor de vrouwen en mannen. De vrouwen rijden op zaterdag, de mannen komen een dag later in actie. Is er kans op regen, of misschien waaiers dit weekend?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parcours van de wegwedstrijd

Het wereldkampioenschap wielrennen wordt in 2021 in België gereden. Dit ten ere van het 100-jarig bestaan van het wereldkampioenschap wielrennen. Het parcours van de wegwedstrijd voert de rijders door het Belgische landschap. Er zit een klein verschil tussen het parcours voor mannen en voor vrouwen.

Het parcours van de wegwedstrijd voor de mannen omvat 268,3 kilometer. De start vindt plaats op de Grote Markt in Antwerpen. Vervolgens leggen de renners 56 vlakke kilometers af totdat ze in Leuven aankomen. Hierna rijden de rijders een aantal rondes over 2 circuits: het lokaal circuit Leuven (15,5 km, 4 heuvels) en het Flandrien circuit (32 km, 6 heuvels). Voor de mannen staat de volgende reeks op het programma:

  • 1,5 ronde lokaal circuit Leuven
  • 1 ronde Flandrien circuit,
  • 4 rondes lokaal circuit Leuven,
  • 1 ronde Flandrien circuit
  • 2,5 rondes lokaal circuit Leuven

De vrouwen moeten bijna hetzelfde parcours afleggen. Het enige verschil is dat zij minder rondes over de circuits hoeven af te leggen, waardoor zij finishen na 157,7 km:

  • 1,5 ronde lokaal circuit Leuven
  • 1 ronde Flandrien circuit
  • 2,5 rondes lokaal circuit Leuven

De finish voor zowel de mannen als de vrouwen ligt op de licht hellende Geldenaaksevest.

Bij de mannen is Julian Alaphilippe regerend wereldkampioen. Hij zal er ongetwijfeld alles aan doen om die titel te prolongeren. Maar de concurrentie is niet mals. Mannen als Roglic, Van Aert, Van der Poel en Colbrelli zijn ook allemaal kanshebbers op de wereldtitel.

Bij de vrouwen is Anna van der Breggen regerend wereldkampioene. Het is de vraag hoe het met haar vorm gesteld is. Annemiek van Vleuten lijkt de beste papieren te hebben voor de overwinning.

Het parcours van de wegwedstrijd voor de vrouwen (organisatie WK wielrennen 2021)
Het parcours van de wegwedstrijd voor de mannen (organisatie WK wielrennen 2021)

Weersverwachting wegwedstrijd WK wielrennen 2021

De dames zijn op zaterdag als eerste aan de beurt. Zij starten net na het middaguur, om 12:20 uur. Het is op dat moment al aangenaam, ongeveer 19 graden. We zien op dat moment een mix van zon en wolken. De zuid-zuidwestelijke wind is zwak van kracht (2 BFT). Gedurende de koers draait de wind iets richting het zuidoosten, maar blijft zwak (2 BFT). De dames finishen rond 16:45 uur. Het kwik is opgelopen tot een warme 21°C. Dit is overigens zo’n 3 graden te warm voor de tijd van het jaar.

De heren vormen het slotstuk van het WK wielrennen 2021 in België. Zij starten zondag rond 10:25 uur. De temperatuur ligt dan rond 19°C. De wind is zwak tot matig en waait vanuit het zuiden (2-3 BFT). Uiteindelijk zal de wind tijdens de koers matig van kracht worden. Daarnaast draait de wind naar een zuidwestelijke component. De renners moeten rekening houden met de kans op regen. Er wordt in de middag een CAPE waarde tot 300 J/kg verwacht. Dit in combinatie met een windschering tot 10 knopen kan voor single cell onweersbuien zorgen. Het is echter de verwachting dat de meeste buien ten oosten van het parcours langstrekken. Naar verwachting komen de renners rond 17:00 uur over de finishlijn. De temperatuur ligt dan rond een graad of 23.

We hopen dat de beide wegwedstrijden voor een spectaculair slot van het WK wielrennen 2021 zorgen!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken