3 maart 2021 - 4 min. lezen
4 reacties 4

Komende zaterdag, 6 maart 2021, staat Strade Bianche op het programma. Het is op het moment van schrijven nog niet helemaal zeker of de koers doorgang zal vinden, doordat de coronabesmettingen oplopen in de regio van finishplaats Siena. Wat voor weer mogen Van der Poel, Van Aert en co verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Siena

De renners starten en finishen in de stad Siena, in de regio Toscane. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt het gebied onder een warm mediterraan klimaat (Csa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld tussen 0 en 18 °C zijn.
  • Ten minste één maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • In de droogste maand moet minder dan 30 mm vallen.

Parcours van Strade Bianche

Het parcours van Strade Bianche telt 184 kilometer voor de heren, 136 km voor de vrouwen. De vertaling van Strade Bianche is witte wegen of zandwegen, wat kenmerkend is aan deze eendagskoers. Onderweg worden de renners getrakteerd op 11 gravelstroken. Ook moeten ze venijnige klimmetjes overwinnen, met hellingspercentages tot 20%. In de laatste 20 kilometer vinden we 3 hellingen met een hellingspercentage van minimaal 15%.

In 2020 (toen niet in maart, maar uitgesteld naar augustus) kwam de Benelux overduidelijk als winnaar uit de strijd. Bij de vrouwen was Annemiek van Vleuten de beste, bij de heren Wout Van Aert. Net als bij het veldrijden lijken de grootste favorieten bij de dames uit Nederland te komen. Omloop Het Nieuwsblad werd overtuigend gewonnen door Anna van der Breggen. Haar grootste uitdager is Annemiek van Vleuten. Als Van Vleuten wint is dat voor de 3e keer op rij, een perfecte hattrick.

Bij de mannen zullen veel ogen opnieuw gericht zijn op Van der Poel en Van Aert. Zij zetten hun onderlinge strijd in het veld vrolijk verder op de weg. Voor Van Aert is het zijn eerste wegkoers van het seizoen, maar tijdens zijn trainingsstage op Tenerife liet hij al zien goed in vorm te zijn. En dan hebben we ook nog Julian Alaphilippe. Hij heeft, net als Van der Poel, al wat meer wedstrijdritme.

Het belooft een spektakel te worden! Zorgt het weer voor extra spektakel?

Parcours Strade Bianche 2021
Parcours van Strade Bianche 2021 voor mannen (links) en vrouwen (rechts) (Organisatie Strade Bianche)

Weerbericht Strade Bianche 2021

De route van Strade Bianche omvat ruim 60 kilometer aan onverharde wegen (strade bianche). Het spreekt dan ook tot de verbeelding dat de weersomstandigheden een grote invloed kunnen hebben op het verloop van de koers. Als het flink regent (of heeft geregend) veranderen deze grindpaden in ware modderpoelen. Zou dit in het voordeel zijn van de renners die ook in het veld goed uit de voeten kunnen (Van der Poel, Van Aert, Pidcock)?

Vrijdag 5 maart 2021 valt er een aantal millimeters regen in de omgeving van Siena. Ook in de nacht naar zaterdag blijft de regio gevoelig voor een bui. De dames zouden bij de start van hun wedstrijd nog met wat gespetter te maken kunnen krijgen. Als de mannen starten, is het hoogstwaarschijnlijk droog. Waarschijnlijk is de hoeveelheid regen niet genoeg om de grindpaden te veranderen in modderstromen. Zo droog als de koers in augustus 2020 zal het echter in ieder geval niet zijn.

De minimumtemperatuur bedraagt op zaterdag ongeveer 6 graden. De temperatuur evolueert naar een graad of 12. In de middag komt de zon steeds vaker tussen de bewolking door kijken hoe de koers zich ontvouwt. De rensters en renners krijgen te maken met een matige noordwestenwind.

De dames starten vroeg, namelijk al om 09:00 uur. De finish vindt plaats rond 13:30 uur. De mannen starten rond 11:40 uur. Rond 16:30 zullen we weten wie Strade Bianche 2021 op zijn naam schrijft.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken